Høyre kaller seg et ansvarlig parti, men har kommet med et knippe utspill fra sitt landsmøte som ikke vitner om et parti som ønsker å ta ansvar.

Høyre vil gi ungdommen adgang til å kjøpe brennevin, de vil legge ned Vinmonopolet og la folk kjøpe vin i alle landets 4.000 dagligvarebutikker, de vil åpne for at kommuner kan tillate salg og skjenking av alkohol til alle døgnets tider og de vil naturligvis senke alkoholavgiftene.

Dette vil Høyre gjøre i en tid da nordmenns forbruk av alkohol når nye høyder og skader og problemer øker i omfang hvert eneste år. Akuttmottakene tar imot stadig flere overstadig berusede ungjenter som må pumpes. Fylleskader gjør legevaktmottakene til ekstra hektiske arbeidsplasser for helsepersonell, særlig i helgene og spesielt i mai, når russen blomstrer og folk koser seg med nasjonaldagsfeiring, vårvær og ekstra fridager.

Høyre synes døv og blind for at en overveldende mengde forskning og samstemte forskere verden over sier at alle de tiltak Høyre nå ønsker å fremme, vil sørge for en stor økning i alkoholforbruket og - skadene. De siste årene har vi vært vitne til at dette er blitt en realitet, blant annet i Finland, som i fjor senket alkoholavgiftene dramatisk.

Alkoforbruket i Finland har økt med 20 prosent etter avgiftsreduksjonen. Dette vil føre til om lag 600 flere dødsfall pr. år, viser beregninger fra det finske alkoholforskningsinstituttet STAKES. Antallet fyllekjørere økte med 25 prosent fra 2003 til 2004, og også antallet voldtekter har gått kraftig opp siden avgiftskuttet. Alkoholen er den viktigste årsaken til dette, ifølge finsk politi.

Ifølge WHO forårsaker alkohol like mye sykdom og død i verden som tobakk. I Europa utgjør alkohol faktisk den fjerde største sykdomsbyrden, kun slått av tobakk, høyt blodtrykk og overvekt. WHO konkluderer med at tilgjengelighet så vel som markedet og omsetningen av alkohol bør reguleres. Hvordan kan Høyre lukke øynene for WHOs anbefaling?

Du kan lese hele innlegget i Dagsavisen.