- Grensen er absolutt, ikke engang en liten slurk er tillatt, påpeker Jon Roger Lund, fungerende stasjonssjef på Sentrum politistasjon i Oslo overfor Aftenposten.
Ifølge Alkoholloven §8-9 heter det: "Det er forbudt å drikke eller servere
alkohol med mindre det
foreligger bevilling til dette, og selv om dette
skjer uten vederlag på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig
plass."
Men til tross for at parkene er fulle av folk som nyter alkohol
på ulovlig vis, er det få som blir bøtelagt for lovbruddet.
- Det er ikke noen grunn til å ha et lovverk som ingen respekterer. Sovende paragrafer trenger vi ikke. Dette er en regel som gjør vanlige folk til lovbrytere, og det ville vært greit om vi så på muligheten for å endre lovverket, sier Trond Helleland til Aftenposten.
Men Helleland fra Høyre får ingen støtte hos Arbeiderpartiet og SV:
- Begrunnelsen for å endre loven er svak. Jeg ser ingen påtrengende grunn til å tillatte drikking på offentlig sted, sier komitémedlem Sigbjørn Molvik i SV til NTB.
- Stortinget har nettopp hatt en revisjon av alkoholloven, og ingen partier - heller ikke Høyre - fremmet forslag om liberalisering av forbudet mot drikking på offentlig sted. Det bør finnes arenaer i samfunnet som er alkoholfrie, sier Arbeiderpartiets sosialpolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen til NTB.
Hanssen mener Hellelands begrunnelse for ønsket om en lovendring er tøvete. - At mange har et lemfeldig forhold til loven gjør ikke at den bør endres. Selv kjørte jeg fra Trondheim til Oslo i dag og opplevde at mange brøt fartsgrensene. Jeg mener ikke at vi bør lempe på reaksjonene mot fartsoverskridelser av den grunn, sier han.
Du kan lese en reportasje om Hellelands utspill i Aftenposten. Du kan lese en reportasje om SVs og APs reaksjoner på forslaget fra Høyre i Stavanger Aftenblad.
-Høyres forslag må vel også innebære at vi skal tillate drikkelag i parker på strender og andre offentlige steder, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås. Han oppfatter forslaget som et populistisk valgkamputspill i sommervarmen- Ulempen vil være at mange vil bli plaget av av andres fyll. En allminneliggjøring av alkoholbruk i barns- og unges nærvær, slik en eksplisitt lovendring for å tillate alkoholbruk i parker og på strender og andre offentlige plasser vil innebære, vil være et uheldig signal om at en setter enkeltes private behov for å kunne nyte alkohol på offentlig sted foran behovet for å holde fylla borte fra barns og unges samværsmiljø, sier Reinås.
I Dagsavisen kan du lese om alkoholbruk på offenlig sted, på T-banen i Oslo.