-Vedtaket er en stor seier for samarbeidet mellom de nordiske landene, men det viser også at engasjementet for en kunnskapsbasert alkoholpolitikk har bred støtte internasjonalt. Arbeidet blir også støttet av land der alkoholindustrien har en sterk stilling, som Frankrike, Italia, Spania og Jamaica, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i en kommentar.

-Vedtaket i WHO markerer starten på et langsiktig internasjonalt samarbeid om alkoholrelaterte problemer, og vil bringe disse spørsmålene høyere opp på den internasjonale helseagendaen. WHO og medlemslandene legger vekt på de sosiale problemene knyttet til helseskade, sier de to statsrådene.

Norge har, sammen med de øvrige nordiske landene, gått i spissen for å få satt alkohol på dagsorden i WHO for å sikre bedre mulighet til å bruke nasjonalt tilpassede virkemidler og større internasjonal forståelse for problemets omfang.
Det internasjonale arbeidet for å begrense de helsemessige og sosiale konsekvensene av alkoholmisbruk, har høy prioritet for Norge. Alkohol utgjør en større helserisiko i global sammenheng enn mange er klar over, men har inntil nylig vært lavt prioritert i det internasjonale helsesamarbeidet.

Med den foreliggende resolusjonen om alkohol er det første gang siden 1983 at WHO drøfter alkoholspørsmålet bredt. En viktig årsak er den betydningen alkohol har som helserisikofaktor i World Health Report 2002, som hadde hovedfokus på reduksjon av helserisikofaktorer. Det framgår av rapporten fra 2002 at alkohol som risikofaktor er betydelig, også utenfor høyforbruksområdet i Europa og Nord Amerika. I 2003 ble det framlagt en felles rapport av 15 forskere fra 8 land, hvor både samfunnsvitenskapelige og naturvitenskaplige disipliner var representert, med vurdering av ulike tiltaks effektivitet (Alcohol no ordinary commodity). Rapporten pekte på tiltak rettet mot allmennheten som de mest kostnadseffektive.

Du kan lese saksdokumentet som var grunnlaget for den vedtatte WHO-resolusjonen her.

Den vedtatte resolusjonen, med statsrådens egne blyantrettelser, kan du lese her (PDF).

Du kan lese en omtale av WHO-vedtaket i VG.

Du kan lese FMRs anmeldelse av boka "Alcohol - no ordinary commodity" her.

Du kan laste ned et sammendrag av boka på norsk her.