I en undersøkelse som presenteres i forskningstidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research mener imidlertid forskerne at sansen for søtsaker utvikles før den overdrevne sansen for alkohol, og at det kan være en markør for en genetisk risiko for å bli alkoholiker.
Arvet søtsans
Forskerne ledet av psykiatriprofessor Alexei B. Kampov-Polevoy ved Mount Sinai medisinske skole brukte 163 universitetsstudenter som forsøkskaniner. 81 av disse hadde foreldre med alkoholproblemer.
Hver av disse måtte smake seg gjennom en rekke sukkeroppløsninger for å gi karakterer for søthet og smakfullhet.
- Folk kan regulere hvor mye søtsaker de spiser, men de er som regel mindre opptatt av hvordan de reagerer på søtsmaken, forklarer Kampov-Polevoy.
De studentene som hadde foreldre med alkoholproblemer var over dobbelt så glade i søtsakene som de som ikke hadde personer med slike problemer i familien, viste undersøkelsen.
Dette indikerer at sans for søtsaker kommer før alkoholproblemene. Dette styrker hypotesen om at det er en forbindelse mellom det å være glad i søtt og genetisk risiko for å få alkoholproblemer, mener David Overstreet, som er psykiatriprofessor ved senter for alkoholstudier ved North Carolina-universitetet.
Du kan lese hele artikkelen i Firda.
Du kan lese en tilsvarende melding om saken hos Forskning.no
Her finner du en pressemelding fra EurekAlert om saken.
Artikkelen har stått i Alcoholsm. Du finner tidsskriftet online her.
En tidligere artikkel om tilsvarende forskning heter: " Preference for Higher Sugar Concentrations and Tridimensional Personality Questionnaire
Scores in Alcoholic and Nonalcoholic Men" og sto
i
Alcoholism 22(3): 610; Dec 1998