Studien viser at Europa-opinionen generelt er positive til tiltak som skal beskytte sårbare grupper i samfunnet og for å redusere alkoholrelaterte trafikkulykker. Ifølge tallene drikker menn oftere enn kvinner, og en av ti europeere drikker fem alkoholenheter eller mer ved et drikketilfelle, noe som tilsvarer den vanlig brukte definisjonen på stordrikking (binge drinking). Stordrikking er et spesielt problem blant unge mennesker. I 15-24-årsgruppen er det 19 prosent som svarer at de vanligvis drikker så mye ved ett drikketilfelle.  

Kommisjonær for Helse i EU, Markos Kyprianou sa ved presentasjonen: ”Av denne undersøkelsen er det åpenbart at EU-borgerne støtter tiltak som har til hensikt å beskytte spesielle grupper i samfunnet, som gravide, sjåfører og unge mennesker, fra de skadelige effektene av alkoholmisbruk og feilbruk. Jeg er dypt bekymret for dataene som viser at en av fem unge europeere jevnlig stordrikker”.

Beskyttende tiltak

Det er beregnet at alkoholbruk dreper 195 000 mennesker årlig i EU. Skadelig alkoholforbruk er ansvarlig for hvert fjerde dødsfall blant menn i aldersgruppen 15-29 år. Det store flertallet av europeere ville ønske velkommen tiltak for å beskytte sårbare grupper og forebygge trafikkulykker. Bare 21 prosent er uenige i å helsefaremerke alkoholvarer og i å annonsere for å advare gravide og og bilførere mot alkoholbrukens farer. 76 prosent er for forbud mot alkoholannonsering som retter seg mot unge mennesker. 

Nesten ¾ av europeerne (73 prosent) er enige i forslaget om å bestemme en promillegrense for unge og uerfarne førere på 0,2 promille, og 80 prosent av respondentene mener at tilfeldige alkotester fra politiets side vil minske folks alkoholforbruk før de kjører.

Menn drikker mest, og en av ti er stordrikkere.

Flere menn enn kvinner drikker alcohol, og menn har også en tendens til å konsumere mer alkohol pr. gang enn kvinner. Ifølge undersøkelsen sa 84 prosent av mennene at de hadde drukket siste år, mot 68 prossent av kvinnene. To tredjedeler av europeerne hadde drukket alkohol siste måned. 35 prosent av mennene innrømmet å ha drukket minst 3 alkoholenheter ved ett tilfelle, og 79 prosent av kvinnene sa at de vanligvis drakk mindre enn to alkoholenheter på en dag når de drakk øl, vin eller brennevin.

En av ti europeere drikker vanligvis fem eller flere alkoholenheter ved samme drikketilfelle, noe som tilsvarer en vanlig definisjon av stordrikking. Dette er samme resultat som i 2003, og tallet er spesielt høyt blant de yngste. Nesten hver femte ungdom i aldersgruppen 15-24 årdrikker 5 eller flere drinker ved ett drikketilfelle.

I befolkningen generelt er det store nasjonale variasjoner. 34 prosent av Irene sier at de vanligvis drikker 5 alkoholenheter eller mer, og 27 prosent av finnene. På de neste plassene følger engelskmennene(24 prosent) og Danskene (23 prosent). På den andre siden drikker bare 2 prosent av italienerne og grekerne og 4 prosent av portugiserne så mye.