Kaveh Rashidi (36) er spesialist i allmennmedisin og jobber som fastlege i Oslo. Han er også dosent ved Universitetet i Oslo, forfatter, foredragsholder og leder podkasten Helseopplysningen med Anne Rimmen.

 

Rashidi er en av flere bidragsytere som skal holde foredrag under FMRs Alkoholfrikonferansen 13. februar 2025 i Oslo. Med sitt foredrag ser han fram til å spre viktig kunnskap om alkohol, fjerne tabuer og avkrefte en del myter.

Alkohol er helseskadelig

– Mitt engasjement for alkoholfritt handler først og fremst om folkeopplysningen, og at jeg opplever det er underkommunisert hvor helseskadelig alkohol kan være både på individ- og samfunnsnivå. Allmennlegen understreker at folk fortjener å få vite fakta før de tar et valg om hva de drikker.

– Jeg er ikke så opptatt av at det må være alkoholfri drikke, og tror ikke at mer alkoholfri drikke på markedet i seg selv løser noe problem. Hvis folk derimot får en mer objektivt og kunnskapsbasert informasjon om alkohol, vil det være naturlig å ta et glass mindre i ny og ne for mange, forklarer han.

Fornøyd med brus For Rashidi, som er nybakt pappa til tre barn under fem år, blir det naturligvis både mindre alkohol og fest. – Med alderen har jeg blitt mye mer sliten dagen derpå. Derfor er det ofte et enkelt valg å drikke alkoholfritt. Som person er jeg også barnslig og synes andre alkoholfrie drikker med kullsyre er godt, for ikke å snakke om kaffe. Da får jeg god drikke til maten dekket hele døgnet, forteller han.

Kaveh Rashidi benk
Foto: Jorunn Valle Nilsen

Allmennlegen trekker fram at han er enkel å tilfredsstille når det kommer til alkoholfritt, og han er gjerne fornøyd med at det kommer en ny brus på dagligvaren. Noen ganger tar han steget videre og går på Vinmonopolet og spør ekspertene der.

Savner et større samarbeid Rashidi synes det er overraskende lite samarbeid mellom helsevesenet, politikere og produsenter.

– I mine øyne har alle en interesse av at befolkningens skadelige alkoholdrikking reduseres, og man kunne ha spart mye på å jobbe forebyggende for å unngå overdreven alkoholdrikking.

Han løfter frem mange myter knyttet til alkohol. For eksempel at leveren ofte anses som det organet som tar mest skade av et overdrevent forbruk.

Selv har han møtt mange med et sykelig høyt alkoholforbruk, og er vitne til at et høyt forbruk av alkohol skaper for eksempel utfordringer med jobb, relasjoner og egen psykiske helse.

Rashidi mener også at det er lite god informasjon om fordelene og ulempene ved ulike mengder alkohol, som det er greit å belyse på Alkoholkonferansen.

– Jeg håper publikum får noen nye tanker og perspektiver, samt litt mer kunnskap, og da blir det enklere å ta mer veloverveide valg i livet. Forhåpentligvis kan vi redusere forekomsten av sykdom, lidelse og død som følge av alkohol i samfunnet, sier han.

 

Skrevet av Marte Nordahl.