Han har ikke brukt noe annet enn hasj siden 2. juledag og det er bra. Det som er et kjempeproblem for han og oss er at psyken hans er ødelagt, han hører stemmer som roper på`n, ser ting i sidesynet og får innimel- lom tanker om hva hans oppgave på jor- den er, utilstrekkelighet, hvorfor ikke være død...? Jeg går konstant rundt og er redd for at begeret hans renner over. Han har perioder hvor alt føles bedre (selv om stemmene og synsbedraga er der) det er bare det at de periodene varer så kort tid.

Vi bor i Tønsberg og han får hjelp på PUT*.

De vil legge han inn på sykehuset med perm i helgene, noe han ikke vil selv. (Føler da at "alle" vinner, det gikk til helvete tross alle advarsler). Han jobber som lærling og trives i jobben, men er inneslutta og vil være for seg selv etter arbeidsdagen. (Han bor hjemme hos mamma) Har dere noen ide om tiltak, hjelp utover det vi får? Tror dere abstinensene noen gang vil bli borte for godt? Vet dere om andre som har hatt det slik, som det går å kon- takte, mulige råd der? Jeg gjør alt for å hjelpe, reiser gjerne land og strand for å få tips og råd. Han betyr så mye for meg, og det er så vondt å se han slite så ille. Han vil så gjerne ut av det selv også... Takker på forhånd for hjelpen!!!

* PUT = psykiatrisk ungdomsteam

Svar:

Vi takker for rosende ord. Så til spørsmålet ditt. Du sier noe interessant, nemlig at broren din ikke vil akseptere innleggelse fordi han "Føler da at "alle" vinner, det gikk til helvete tross alle advarsler". Det kan være mange som har det slik. De har i mange år innbilt seg selv og forsikret andre om at de har full kontroll. Det kan være vanskelig å innrømme at man har lurt seg selv hele tiden, og at man faktisk trenger hjelp for å komme ut av de problemene som man på forhånd "visste" ikke ville oppstå. Det kan da være en trøst å vite at det finnes på 100 000-vis av folk som har det på samme måten i verden. I USA har man dannet foreninger for "Anonyme hasjrøykere" som fungerer etter de samme prinsippene som Anonyme Alkoholikere gjør. I Norge har vi en forening som heter Anonyme Narkomane (www.nanorge.org/) Disse har mye erfaringer, som du kanskje kan få hjelp av.

Når det gjelder den situasjonen broren din er i, er det ingen tvil om at han har fått en alvorlig psykose (sinnslidelse) og du må hjelpe ham til å akseptere behandling på sykehuser eller andre steder. Han må også slutte med bruk av hasj og andre rusgifter, da alle slike stoffer vil kunne forstyrre hans mulighet til å realitetsorientere seg. Hasj er noe av det som forstyrrer virkelighetsoppfatningen mest, og hasjavhengigheten kan være vanskelig, men ikke umulig å behandle. På PUT vil de kanskje kunne gi deg tips også om andre steder hvor det kan være hjelp å få, men vi tror han i første omgang bør akseptere de råd han får på sykehuset, og også forslaget om en innleggelse.