Jeg er ingen misbruker, men har vært måteholdsbruker av stoffet i omtrent 7 år. Er det jeg driver med nødvendigvis verre enn å drikke seg full? Det er veldig synd at det er så vanskelig å få skikkelig informasjon om dette. De gangene jeg har forsøkt å spørre folk som har greie på det, får jeg bare masse prat om avhengighet og misbruk som svar, og det er ikke det jeg lurer på...

Svar: Du skriver at "jeg i amfetaminrus er mye mindre utsatt for farlige situasjoner enn i fylla, fordi jeg er mer kontrollert." Vi kan vel fort bli enige om at man ikke er kontrollert i alkoholfylla, på den andre siden vil mange amfetaminpåvirkede personer kunne virke helt ute av kontroll. Umotiverte voldshandlinger og ulykker som skyldes paranoia under/etter amfetaminbruk er ikke uvanlig. Etter hva du skriver oppfatter du ikke deg selv som tilhørende den typen, men rusgiftproblemer er et resultat av en utviklingsprosess. De "hyggelige virkningene" kommer ofte tidlig i en brukerkarriere, mens de negative kommer etter hvert. Vi vet også at mange sliter med spesielt psykiske ettervirkninger av bruk av amfetamin og kokain.

Du spør om det er verre å bruke amfetamin enn å drikke seg full. Det nytter ikke å gi noe kort svar på det. Vi er absolutt ikke for alkoholfyll, og er heller ikke fans av s.k. måteholden alkoholbruk, ettersom det siste er en viktig forutsetning for det første.

Dersom den s.k. måteholdne alkoholbruken ikke var så utbredt, ville heller ikke fylla være så utbredt. Her er det en parallell til amfetamin. Jo fler som demonstrerer at de kan bruke amfetamin "med måte", jo fler vil også begynne å bruke amfetamin, og dermed løpe risiko for å pådra seg et avhengighetsproblem. Det er likevel et klart skille mellom amfetamin og alkohol:

Alkohol er legalt, amfetamin er det ikke. Det er dermed "normalt" å bruke alkohol, mens det er et "avvik" å bruke narkotika. Dette kan skape ekstra problemer for brukerne. Så selv om vi ikke vil anbefale hverken alkohol eller amfetamin, er det ingen tvil om at amfetamin lettere kan føre en person inn på en avvikskarriere, som ikke nødvendigvis bare behøver å ha sammenheng med amfetamin, men hvor amfetaminbruken blir en del av et større avviksbilde.