Beslagstallene for narkotika gikk ned siste år. Men dette avdekker ikke virkeligheten.  Jevnlig blir norske politifolk bedt om å ikke avdekke for mye kriminalitet fordi det krever for store ressurser. Og i mellomtiden overstrømmes det norske markedet av billig narkotika.

- Det ser ut for meg som om det har blitt et politisk mål både å kutte bevilgningene til politiet, og også å oppnå redusert kriminalitetstall. Det er flere avdelinger ved Oslopolitiet som blir bedt om å holde en lavest mulig aktivitetsnivå for ikke å skape og generere kriminalitet, sier leder Arne Jørgen Olafsen i Oslo politiforening til TV 2 Nyhetene.


TV2 kan i dag avsløre en rapport fra oslopolitiet som viser at ledelsen i november 2002 ba den såkalte uropatruljen om å slutte å produsere eller avdekke flere alvorlige narkosaker. Uropatruljen er de som spaner i felten, skaffer seg kilder og pågriper. Rapporten omtaler eksempler på operasjoner som ble stoppet.

"Fordi vi ikke har fått fulgt opp opplysninger som informanter har gitt, har dette ført til at mange gode informanter har sluttet med å gi opplysninger" står det i rapporten.

- Hvis opplysningene stemmer er det oppsiktsvekksende at politiet nedprioriterer alvorlige narkotikaforbrytelser og det er heller ikke i tråd med det Stortinget ønsker, sier Gunn Karin Gjul (Ap) i Storingets justiskomite til TV 2 Nyhetene.

Nestleder i justiskomiteen Jan Arild Ellingsen (Frp) vi nå skrive brev til justisministeren hvor han krever en bekreftelse eller avkreftelse på denne praksisen.

Du kan lese et oppslag fra TV2 her og fra ANB her.