Hver tiende, middelaldrende kvinne drikker så mye at det vurderes å være helsetruende - minst ni glass vin pr. uke. Og det er kvinner med god økonomi og en stabil sosial situasjon som drikker mer enn andre, ifølge en ny avhandling fra Universitetet i Lund. 

Nesten 7000 svenske kvinner i aldersgruppen 50-59 år har deltatt i en stor helseundersøkelse i Lund og omegnskommunene. Sosionom Jenny Rundberg har spesialstudert kvinnenes drikking, deres psykiske helse og sosiale situasjon. 

Undersøkelsen ble gjennomført i årene 1995-2000, og ifølge Rundberg har konsumet økt ytterligere siden den gang. Hun antyder flere grunner til økningen, ikke minst ved at tilgjengelighetyen har økt ved at Öresundsbroen har kommet, og ved nye og mer liberale innførselskvoter.

- Det er lettere og billigere å kjøpe vin i dag. Pappvinen passer særskilt godt for middeladrendde kvinner, som kanskje ikke liker å åpne en hel flaske vin selv. Det er også mindre tabubelagt å ta et glass vin til maten i dag, og da blir det desssuten lett flere glass enn ett, sier Jenny Rundberg til Sydnytt.

Overraskende nok fant hun ut at det var kvinner i arbeidslivet, høyt utdannede, gifte og sosialt etablerte kvinner som drikker mest.

Du kan lese om starten av et norsk kvinnenettverk om alkohol og narkotikaspørsmål  her.