NTG Kongsvinger tar idretten og alkoholen på alvor

På Toppidrettsgymnaset på Kongsvinger – NTG Kongsvinger – tar de idretten – og alkoholen på alvor! De har i likhet med NTG Lillehammer et meget strengt russereglement. Her er det forbudt med russebiler, busser, bruk av russeklær på skolen og bruk av rusgifter på hybler.

Vår visjon er at elevene skal få satse for fullt på idretten sin, og samtidig få med seg skolen i et tre års løp, sier Åge Steen. – Da nytter det ikke å feste seg bort i den viktige eksamenstida, slik det er lagt opp til i den videregående skolen over hele landet. Fra idretten vet vi jo at du ikke kan starte med feiringen før du er i mål.

Den tidligere kvinnelandslags- og Kongsvinger-treneren i fotball, er daglig leder og sportsdirektør på NTG Kongsvinger. Han er stolt over at alle elevene fra fjorårets tredjeklasse gikk ut med vitnemål.

SPORTSLIGE RESULTATER I VERDENSKLASSE

Han er ikke mindre stolt over de sportslige resultatene. Kristoffer Halvorsen som vant U23-VM på sykkel, har en fortid på sykkellinjen i Kongsvinger. En elev som nå går i annen klasse tok nylig bronse i senior-VM i disco-dans. Dansetreneren Ida Craig Karlstad er selv verdensmester og leder en linje med 12 elever. Størst oppslutning er det om fotball-linjene for gutter og jenter – og med et særlig godt jentemiljø. Også på linja for landeveissykling er det både gutter og jenter. Det samme gjelder rifleskyting, mens håndballen inntil nå har nøyd seg med en jentelinje, men dette blir det kanskje en endring på etter håndballguttas sensasjonelle VM-sølv i Frankrike?

TOPP LÆREKREFTER OG TRENINGSFORHOLD

– Vi kan skilte med kjempegode lærekrefter og de beste skole- og treningsforhold, fastslår 56-årige Steen. Han har vært ved NTG siden 2004, og skolen holder til i den digre Kongsvinger-hallen med imponerende forhold for læring i både idrett og skole. Han har også en fortid der han både har trent og spilt med Ståle Solbakken på Grue.

– Ståle er en smart kar med et klokt hue, sier Åge Steen. Klok nok til ikke å påta seg rollen som norsk landslagssjef – kan det være fristende å tilføye.

IKKE BARE ØKONOMIEN SOM AVGJØR

Åge Steen kom til NTG fra jobben som kvinnelandslagstrener i fotball 2000 2004. I hans periode ble det både EM- og VM-sluttspill – og bronse i EM i 2001. Han trente Kongsvinger i 1996 og i 1997, da det ble henholdsvis 6. og 7. plass i Tippeligaen og semifinaleplass i cupen. Han nevner navn som Jørn Karlsrud, Vidar Riseth, Charles Berstad fra Skarnes og Arnfinn Engebakk fra Trysil.

– I idrett er det ikke bare økonomien som bestemmer hvor langt du kan komme, sier Åge Steen, og mener Kongsvinger-fotballen er det beste eksempelet på det. – Her har vi ikke hatt all verdens midler å rutte med i fotballklubben, men vi var da i cupfinalen i fjor!

Selv har han passet på å sikre seg utdannelse ved siden av idrettskarrieren. Han er utdannet innen økonomi og ledelse, og har blant annet jobbet som personalkonsulent i Hedmark Energiverk, inntil idretten overtok på heltid da han valgte å bli fotballtrener med stor F.

90 BOR PÅ HYBEL

Av skolens 123 elever, bor hele 90 på hybel. Mange elever kommer fra Kongsvinger-distriktet og kan bo hjemme, mens det for flertallet blir vanskelig å dagpendle. Da er hybel et godt alternativ. Hybellivet er viktig, og skolen føler et ansvar også her for at elevene setter av tid til gode matrutiner.

– Vi bruker mye tid på kostholdsveiledning, sier Åge Steen. -Kosten er jo viktig også for å oppnå toppresultater på idrettsbanen. Skolen er videre svært opptatt av holdninger, og det jobbes parallelt med dette.

Åge 2.jpg

– Disiplin, punktlighet, dele med andre og hjelpe hverandre, være i team og holde sammen, er viktig for oss, sier Åge Steen, daglig leder og sportsdirektør ved NTG Kongsvinger.

084.JPG

Åge Steen diskuterer idrett og alkohol med lederen av Forbundet Mot Rusgift (FMR), Knut Reinås og kickbokseren Pernille Bure Karlsen, etter et arrangement i FMRs kunnskapsturne med tema «Idrett og alkohol».

Av skolens 123 elever, bor hele 90 på hybel. Mange elever kommer fra Kongsvinger-distriktet og kan bo hjemme, mens det for ertallet blir vanskelig å dagpendle. Da er hybel et godt alternativ. 

STERKT FELLESSKAP

– Disiplin, punktlighet, dele med andre og hjelpe hverandre, være i team og holde sammen, er viktig for oss. Den store fordelen her er jo at alle er veldig interessert i idrett og vil oppnå resultater. De føler at de kjenner hverandre – og det skapes et sterkt fellesskap. Elevene er også enige om at alkohol og idrett ikke hører sammen. Med reglene våre for russetiden, reduseres også presset mot den enkelte. Vi har et veldig godt samarbeid med både elever og foresatte, og restriksjonene på russetiden er blitt veldig godt mottatt av de foresatte.

Elevene er også enige om at alkohol og idrett ikke hører sammen. Med reglene våre for russetiden, reduseres også presset mot den enkelte.

BLIR IKKE GOD MED ALKOHOL

Åge Steen forteller at da han ledet kvinnelandslaget i fotball, var alt samvær i trening og kamper alkoholfritt. Også på Kongsvingers lag i Tippeligaen, var det enighet om at du ikke oppnådde resultater med alkohol.

– Jeg var nesten avholds sjøl da jeg var aktiv. I dag kan det vel bli et glass øl eller vin til maten. Skal du bli god i idrett, komme opp og få full effekt av treningen, er alkohol lite smart. Det samme gjelder russetiden. Jeg kan ikke begripe at russetiden ikke flyttes til etter eksamen. Dette må kunne diskuteres på landsbasis. Sånn det er lagt opp nå, blir det feil!

Elevene legger ned så mye tid og arbeid i å bli gode både på skolen og i idretten. Mange ødelegger ikke bare skoleresultatene sine, men hele framtiden sin i løpet av det fulle året storparten av tredjeklassingene bruker på russeforberedelser og russetid. Det er et opplegg som ingen er tjent med!

13_Bilde_C.jpg

Pernille Bure Karlsens (foran) kamp for å bli respektert for sitt syn på Idrett uten alkohol, var midt i blinken for tilhørerne fra ri eskytterlinja. Fra venstre Anita Bjørkedal, Nordstrand Sportsskyttere, Elisabeth Steinfeld Leganger, Kisen Miniatyrskytterlag, Karina Stette, Kisen, Åshild Tovseth Vatne, Nordstrand og Marthe Køhl, Elverum Ri eklubb. 

 

Norges Toppidrettsgymnas 

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er en stiftelse som driver privat videregående skole. Stiftelsen Norsk Alpingymnas (NAG) ble etablert av Roger Elstad i Bærum i 1981 og var starten på det som skulle bli Norges Toppidrettsgymnas. 

NTG er nå lokalisert i NTG Bærum, på Geilo, Kongsvinger, Lillehammer og NTG Tromsø. Skolene er landsdekkende og har elever fra alle landets 19 fylker.

I dag er det mange skoler utenfor NTG som også kaller seg toppidrettsgymnas, men NTG var den første. NTGs hovedmål: NTG skal bidra til at utøvere i løpet av sin karriere tar medaljer i in- ternasjonale mesterskap, kvali serer seg til høy- ere studier og utvikler gode holdninger.

NTG blir sett på som en viktig medspiller i ut- viklingen av Norges beste idrettstalenter.

Søkere til NTG må ha et utviklingspotensiale i sin idrett og/eller ha oppnådd gode resultater. Undervisningen begynner dessuten tidligere om høsten enn ved offentlige videregående skoler, og NTGs elever får ikke vinterferie. Dette blir gjort for å få tilstrekkelig antall timer i skolefa- gene og samtidig nne tid til den treningen som kreves for å bli toppidrettsutøver.

For å sikre treningskvaliteten og kunne nå et høyt internasjonalt nivå oppsøkes det ulike toppmiljøer i Norge, Tyskland, USA, Sør-Afri- ka, Litauen, Russland, Sverige, Brasil, Belgia, Kina, Spania, Japan og Mellom-Europa og ikke minst Slany i Tsjekkia. Her gjennomføres felles samlinger og konkurranser med de lokale utø- verne. Utenlandske sparringpartnere blir invitert til NTG.

NTG har ca. 80 trenere, de este er heltidsan- satte. Disse holder et høyt internasjonalt nivå og kommer fra 12 forskjellige nasjoner. Dette med- fører en permanent kompetanseheving og tverr- faglig utvikling hos de ansatte trenerne.

Skolen er støtteberettiget i Statens lånekasse for utdanning på lik linje med offentlige videregå- ende skoler. 

Norges Toppidrettsgymnas

NTG Kongsvinger holder til i den store Kongsvinger- hallen midt i Kongsvinger, og har de beste forhold for læring både i skole og idrett.

IDRETTER VED NTG

NTGs tilbud gjelder utøvere av følgende idretter:

 • Alpint
 • Basketball • Bordtennis • Bryting
 • Dans
 • Fotball
 • Friidrett
 • Golf
 • Hopp
 • Håndball
 • Ishockey
 • Judo
 • Klatring
 • Kombinert • Langrenn • Motocross • Orientering • Seiling
 • Sjakk
 • Skiskyting • Skyting
 • Snowboard • Svømming • Sykling
 • Tennis
 • Terreng- sykkel

Norges Toppidrettsgymnas Stiftelsen

Formål: Å arbeide for best mulig undervisning og treningstilbud til ungdom som ønsker å kombinere sin idrettskarriere med videregående utdanning.

Motto: Ærlighet, respekt og entusiasme

Nettsted: www.ntg.no