NOVA  RAPPORT NR  6 / 23

Anders Bakken
Anders Bakken, sosiolog NOVA

Da rapporten ble offentliggjort i mai/juni, var det funnet av den økende bruken av kokain som dominerte mest i mediene, selv om forskeren gang på gang understreket at det i det store og hele står bra til med ungdom i Oslo når det gjelder rusmidler. Ung i Oslo-undersøkelsen er en del av Oslo kommunes Ungdata-undersøkelse. 

Undersøkelsene begynte i 1996, og til sammen har det vært 6 tidligere undersøkelser, og denne er den sjuende. Ungdata-undersøkelser gjennomføres også i andre kommuner i landet, men denne Oslo-undersøkelsen har med noen spørsmål som er mer spesifikke for Oslo, bl.a. spørsmål om kokain, som ikke er med andre steder. 

Fordelen med disse undersøkelsene er jo at vi kan studere mye endringer over tid ved at de er gjennomført på samme måte med stort sett samme utvalg. Nå er det flere ungdommer med, bl.a. ungdomsskolen og videregående skoler, og etter hvert også barneskolen.

Det er spørsmål om snus, om vanlige sigaretter, om E-sigaretter, om alkohol, om cannabis og om andre narkotiske stoffer. Og så er det mer spesifikke spørsmål om andre narkotiske stoffer, knyttet til Ecstasy/MDMA, kokain, amfetamin og syntetiske rusmidler.

Forside Novarapport

VELFERDSINSTITUTTET    NOVA 
Ung i Oslo 2023 
Ungdomsskolen og videregående skole 
ANDERS BAKKEN


Årets undersøkelse ble gjennomført i tidsrommet februar og mars med nesten 15000 elever på ungdomstrinnet og vel 10 000 i vgs. Svarprosenten var henhholdsvis 78 prosent og 60 prosent. Målet med undersøkelsen er å si noe om hvordan barn og ungdom i Oslo har det, og hva de driver med i fritiden. Hvordan er det å vokse opp på ulike steder i Oslo.? Og hvordan har situasjonen for ungdom endret seg over tid? Det er ganske mange spørsmål om rusmidler i undersøkelsen, og der har man samarbeidet tett med KORUS i Oslo som har russpørsmål som ett av sine oppdrag.

Det er spørsmål om snus, om vanlige sigaretter, om E-sigaretter, om alkohol, om cannabis og om andre narkotiske stoffer. Og så er det mer spesifikke spørsmål om andre narkotiske stoffer, knyttet til Ecstasy/MDMA, kokain, amfetamin og syntetiske rusmidler.

Når Osloungdom kommer inn i russetidsalderen, har over halvparten utviklet et fast bruksmønster med alkohol.

Også spørsmål om ungdom under 18 får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine, om de er blitt tilbudt cannabis, holdningsspørsmål som om cannabis bør bli lovlig rusmiddel, om de har opplevd press om å bruke cannabis, om de har vært på steder der andre ungdommer har brukt alkohol, cannabis eller andre narkotiske stoffer. 

DET DOMINERENDE RUSMIDDELET ER FORTSATT ALKOHOL

Dette gjelder både hvor mange som oppgir at de har brukt alkohol, og hvor mange som sier at de bruker jevnlig. 
De har altså utviklet et fast mønster når det gjelder alkoholbruk, mens når det f.eks. gjelder et stoff som kokain, så måles det på om man har brukt det noen gang i livet, eventuelt siste år, og det er jo ikke det samme som at man er en «bruker», hvis man sammenligner med ungdommens alkoholbruk.

 

Vi ser at når Oslo-ungdom kommer inn i russetidsalderen, så er det over halvparten som har utviklet et fast bruksmønster med alkohol, hvor alkohol inngår som noe de gjør minst en gang i måneden. 


På en andre siden er det fortsatt i tredje videregående hver fjerde elev som enten aldri har drukket alkohol, eller bare smakt det noen få ganger. Altså rett og slett mer eller mindre avholds. Du har jo en ganske stor gruppe av ungdom i Oslo med muslimsk bakgrunn som sikkert trekker disse tallene opp, det er litt høyere tall i Oslo enn andre steder, men det er altså en god del ungdommer som faktisk ikke bruker alkohol. 

Så følger også alkoholbruken en del sosioøkonomiske mønstre i byen. Det er veldig store forskjeller mellom vestkant og østkant, og så er det generelt litt høyere bruk i de indre bydelene enn på østkanten.

Graf

Kilde: Ung i Oslo 2023: Elever på ungdomstrinnet og videregående (8. trinn-vg3)


Hvis man ser litt bakover på de tidligere undersøkelsene, så er det ganske stabile tall, når det gjelder ungdommer som sier de har vært beruset i løpet av det siste året. Ser man på de par siste undersøkelsene, så kan det se ut som om det er litt flere jenter enn gutter som har vært beruset.

Graf

 

Vi ser at i vg3 er det 38 prosent av guttene og 25 prosent av jentene som har brukt cannabis siste år, mens tilsvarende tall for andre narkotiske stoffer er 21 prosent og 10 prosent.

 

Vi ser at det er noen flere ungdommer som har vært sammen med ungdommer som har brukt cannabis siste 4 uker, m.a.o. som har vært eksponert for cannabis uten å bruke selv. Det kan se ut som det er en litt større tendens til at jenter er til stede hvor det brukes cannabis, uten å bruke selv.

Dersom vi ser på nasjonale tall for hasj eller marihuana til og med ungdomsskolen, ser vi at det er svært lite endringer over tid, men for videregående skole kan det se ut som om det er en svak økende trend, særlig blant jentene når det gjelder bruk siste år.

Dersom vi går tilbake til Oslo og ser på utviklingen i samme periode, så så vi en markert økning fra 2021 til 2023, og det er sjelden vi ser så pass markante økninger, og vi ser at økningen er størst blant de eldste ungdommene på videregående. Vi kan si at bruken av andre narkotiske stoffer enn cannabis nesten har doblet seg i omfang. 

På nasjonalt nivå har vi tall litt lenger bakover, og vi ser at det har vært relativt stabilt over tid, men likevel at gutter har økt sin andel fra 3 prosent i 2014 til 8 prosent i 2022, mens jentene har økt fra 2 til 5 prosent i samme tidsrom. Men Oslo-økningen i 2023 er markant, og viser at også andre narkotiske stoffer enn cannabis nå øker i en del ungdomsmiljøer.

Hvis vi går inn på Ung i Oslo og ser på spesifikke stoffer for elever i videregående skole, så ser vi at kokain er en av de tre mer eksplisitte stoffene man spør om. Vi ser også mange treff på syntetiske rusmidler, men her er det nok også vanskelig for svært mange ungdommer å vite hva de egentlig svarer på. Det er enklere å vite hva amfetamin, MDMA/ Ecstasy eller kokain betyr. Men man ser at det er kokain flest rapporterer på, og dette er veldig annerledes enn den første Ung i Oslo-undersøkelsen i 1996. Da var det Ecstasy som var det mest dominerende midlet, og amfetamin nesten like høyt, mens kokain var inne på feilmarginen, hvor man tenker at her er det kanskje mest tull i svarene. 

Svarene lå på ca. 1 prosent, dvs. veldig få rapporterte om det i Ung i Oslo 1996. Men i dag er det kokain av disse andre stoffene som flest rapporterer om. Og gruppen fordeler seg nokså likt, med ca. 3 prosent som hør prøvd det en gang, 3 prosent som har prøvd det 2–5 ganger og 2 prosent som har brukt det 6 ganer eller mer.

Men kunne si at det har vært en tredobling i antall vgs-elever som rapporterer bruk av andre narkotiske stoffer fra 2018 til 2023, og det er spesielt kokain som peker seg ut. Det er en tredobling i bruk av kokain, siden 2018, og en dobling siden 2021. Endringen har vært størst etter pandemien, sammenlignet med tidligere.

Kanskje var pandemien et slags unntaksår, som ellers ville ha vist en jevnere utvikling. Vi ser at MDMA/ecstasy ligger ganske stabilt på rundt 3 prosent, og amfetamin har økt bitte litt, men det er på desimalnivået.

Vi ser at bruksutviklingen henger sammen med alder. Mens henholdsvis 7 og 4 prosent for gutter og jenter rapporterte kokainbruk i Vg1, økte nivået til henholdsvis 14 og 6 prosent i Vg2 og til 17 og 8 prosent i Vg3. Det er altså 17 prosent av guttene i Vg3 som sier at de har brukt dette i løpet av siste år.

Rusforskere sier at de aldri har sett så høye tall for kokain i denne aldersgruppen. Om denne økningen skyldes at det er mindre stigmatisering, at det er flere som rapporterer om kokainbruk, at det er blitt mer normalisert, slik at besvarelsene kanskje også kan reflektere noe mer åpenhet rundt kokainbruk.

Men samtidig vet vi ut fra alle disse beslagene i de siste og den oppmerksomheten som har vært rundt kokain, er det grunn til å tro at mesteparten av denne kraftige økningen skyldes reell bruk og ikke nødvendigvis at det skyldes mindre stigmatisering. Dermed er det også nærliggende å tro at disse tallene heller reflekterer minimumsenn maksimumstall. 

Bakken tror at det kanskje er noen flere ungdommer som har brukt, men som velger ikke å rapportere, enn det er ungdom som rapporterer at de har brukt uten at de har brukt, altså som overrapporterer. Ungdom man snakker med i etterkant av at de har gjennomført undersøkelsen, hevder at klassekameratene og jevnaldrende aldri vil rapportere sin kokainbruk på et spørreskjema. Men fra undersøkelsen vet vi at det tross alt er 17 prosent av guttene i Vg3 som faktisk bekrefter at de har brukt kokain siste år. Hvis vi ser på amfetamin og MDMA/ecstasy ser vi at tallene ligger på et mye lavere nivå både for gutter og jenter.

Vi ser også mange treff på syntetiske rusmidler, men her er det nok også vanskelig for svært mange ungdommer å vite hva de egentlig svarer på.


Kilde: Ungdata 2010–2022


KOKAIN OG ALKOHOL 

Hvis vi ser på de tallene vi hadde for beruselse med alkohol og forekomsten av kokainbruk, så ser vi at kokainbruk i hovedsak er begrenset til de gruppene som drikker mye alkohol. Når det gjelder den gruppen som har vært beruset på alkohol mer enn 10 ganger i løpet av siste år, så er det 35 prosent av guttene og 15 prosent av jentene som har brukt kokain siste år. 
De som svarer at de ikke har vært beruset på alkohol det siste året, er heller ikke brukere av kokain. 
Hvis vi også husker på at å bruke narkotika også er knyttet til å være sammen med andre ungdommer, så er det klart at også kokainbruken er et sosialt fenomen.

Kilde: Ungdata 2010–2022

Kokain er en av de tre mer eksplisitte stoffene man spør om. Vi ser også mange treff på syntetiske rusmidler, men her er det nok også vanskelig for svært mange ungdommer å vite hva de egentlig svarer på.

Kilde: Ung i Oslo 2021–2023

Det er ikke de ungdommene som sitter alene hjemme på fredagskvelden og ikke drikker alkohol, det er ikke de som bruker kokain. Det er ungdommer som i stor grad er knyttet til fuktige miljøer i Oslo. Og da går tankene litt til russemiljøene.

De fleste besvarelsene ble gitt i februar-mars, før den hardcore russetida var, men det var klart det var en slags forberedende starten på russetiden på mange måter, og man skal ikke se bort fra at mye av kokainbruken er knyttet opp mot den delen av russekulturen som er opptatt av høy partyfaktor og høy festefaktor, og kanskje også knyttet noe opp mot det økonomiske nivået, og at det har en viss økonomisk fordeling rundt omkring i Oslo.

 

 

 

HISTORIKK 

Av og til kan det være litt lurt å se på den historiske utviklingen. Vi har jo i Ung i Oslo-undersøkelsen tall helt tilbake til 1996 for Vg1, og vi har stilt spørsmål om de har brukt enten MDMA, kokain eller Amfetamin siste år. Og da ser vi at tallene er ganske like fra 1996 til 2023, men at det var ulike stoffer som dominerte. Og det er også erfaringen man har hatt tidligere, at bruken av narkotika er noe som svinger.


Kilde: Ung i Oslo 2018, 2021, 2023

Nå er vi mest sannsynlig inne i en bølge hvor det i alle fall fram til nå har vært en økning av kokain, og så blir det spennende å se om den økningen fortsetter eller når den etter hvert begynner å gå nedover igjen.

Hvis vi i dag spør hvorfor ungdom bruker kokain, kan man si at det er fordi de drikker alkohol, som møtelederen sa, da han takket Bakken for foredraget.