Fremskrittspartiet og rusgiftpolitikken

Ved dette innlegget om Fremskrittspartiet er mitt halsbrekkende bloggprosjekt med å presentere alle de politiske partienes rusgiftpolitikk ført til ende. Det begynte ute på venstresiden, hos Rødt, og avsluttes nå med Fremskrittspartiet lengst ute på høyresiden.
Skjønt, hva som er høyre og venstre i rusgiftpolitikken er ikke alltid lett å si, i alle fall ikke ut fra en vurdering av partienes aktive standpunkter og programmer.

Kilde: Fremskrittspartiets Handlingsprogram 2009-2013

Fremskrittspartiet har dessuten markert seg med en større enn gjennomsnittlig partiaktivitet på området, både i Stortinget og ved et omfattende programdokument. Det er det siste jeg tar utgangspunkt i her. Jeg hadde ventet at jeg skulle være mer uenig enn det jeg er. Imidlertid forlyder det at partiet også har fått hjelp av Ungdom mot narkotika og Juvente til å utarbeide programstandpunkter, og dette kan kanskje ha bidratt til å gjøre programmet bedre og mer konkret på en del punkter? Kanskje flere partier burde innlede samarbeid med frivillige organisasjoner om programutforming?
 
Programmet har et eget hovedkapittel om ”Rusomsorg”, og som omfatter utfordringer knyttet til behandling og rehabilitering, spesielt av narkotikaavhengige. Rusgiftrelevante temaer er også behandlet under kapittelet ”Alkohol og tobakk”, under ”Politiet” under ”Forebyggende arbeid” og under ”Helse og omsorg”.
 
I tillegg har partiprogrammet en rekke rusgiftorienterte kulepunkter, som jeg, i likehet med for de andre partiene, har tillatt meg å gruppere under følgende overskrifter:
  • Forebygging
  • Kontrollpolitikk
  • Behandling/rehabilitering. 
Hovedkapittelet om ”Rusomsorg” gjengis her i sin helhet. Kommentarer kommer til slutt.  
 
”Rusomsorg
Fremskrittspartiet mener at forebygging knyttet til rusmiddelmisbruk av barn og unge må ha et langsiktig perspektiv. Mange av dem med rusproblemer sliter med psykiske lidelser og har såkalte dobbeltdiagnoser.”
Vi mener at det bør opprettes egne tilbud der en samler psykiatri og rusbehandling. På denne måten slipper en at rusmiddelmisbrukere blir kasteballer mellom psykiatri og rusbehandling.
Vi ønsker en bedre kapasitet i behandlingsapparatet slik at de som trenger hjelp, skal få det, og at rusmiddelmisbrukere skal ha de samme pasientrettighetene som alle andre.
Vi ser skadevirkningene av at rusmiddelmisbrukere som er motivert for behandling, ikke får hjelp innen rimelig tid, og mener at dette fører til at mange mister motivasjonen mens de venter. Vi ønsker en bedre kapasitet i behandlingsapparatet slik at de som trenger hjelp, skal få det, samtidig som kapasiteten som eksisterer, må benyttes, også hos private og ideelle institusjoner. Rusmiddelmisbrukere skal ha de samme reelle pasientrettighetene som alle andre. Rusomsorgen må bygge på en helhetlig behandlingskjede som sørger for at enkeltindividet blir fulgt opp fra avrusing, gjennom behandling og til ettervern.
Vi vil at staten skal ha ansvaret for å finansiere det tilbudet rusmiddelmisbrukere har behov for. Ved at staten har ansvaret for finansieringen av tilbudet en får, enten en er i aktiv rus, i behandling eller har behov for ettervern, kan en sørge for en helhetlig oppfølging av den enkelte person. Vi mener at det offentlige skal sette krav til rusmiddelmisbrukeren og på den måten vise respekt for vedkommende. Dette kan være krav om at en skal være i behandling i et visst tidsrom, at en skal ha jobbtrening for å ha noe meningsfullt å gå til, eller at en på andre måter forbereder seg til et liv etter at man er ferdig med behandlingen.
Vi vil gjøre det lettere å kunne motta legemiddelassistert rehabilitering (LAR) fordi dette er med på å forhindre overdosedødsfall. I tillegg bidrar det til at mange med et tungt rusmiddelmisbruk slipper å prostituere seg og begå kriminelle handlinger.
Problemet for mange rusmiddelmisbrukere er at de har alvorlige psykiske lidelser som gjør at det er vanskelig å bli helt rusfri. Vi ønsker derfor å knytte rusbehandling og psykiatri sammen slik at en oppretter team som har ekspertise på begge områder.
For å hindre rekrutteringen til narkotikamiljøene er det svært viktig at politiet slår ned på kjøp, salg og bruk av narkotika. Det er spesielt viktig å følge med på hva som skjer i ungdomsmiljøene. Foreldrene har hovedansvaret for å følge med på hva barna gjør. Det er viktig at også skolene som er i kontakt med barn og ungdom med et begynnende rusmiddelmisbruk, reagerer og samarbeider tett med politiet for å slå ned på rusmiddelmisbruk og rusmiddelomsetning på skolene.
Rusmiddelavhengige som begår rusrelaterte kriminelle handlinger, må kunne dømmes til tvungen avrusning istedenfor fengsel, eller som et supplement til fengsel. En slik tvungen avrusning må strekke seg over et lengre tidsperspektiv enn en eventuell fengselstraff, slik at oppfølging etter avrusningen blir en del av dommen.”
Kommentar:
Vanskelig å vite hva partiet mener med ”langsiktig perspektiv” på forebygging, særlig siden dette er det eneste som står om forebygging i dette avsnittet. Men muligens knytter de det sammen med den neste setningen, og impliserer at rusgiftproblemer kan ha sin årsak i psykiske lidelser som oppstår tidlig i livet. Dette kan vel også være noe av sannheten, men underslår at rusgiftene i seg selv både kan være årsak til avhengighet og til psykiske lidelser. Så – ja – forebygging må ha et langsiktig perspektiv, men den må være innrettet på både å forebygge utvikling av rusgiftavhengighet og av psykiske lidelser.
 
Jeg er enig i svært mye av det som står i dette avsnittet, for eksempel at behandlingsapparatet må få bedre kapasitet, at behandlingsmotiverte rusgiftavhengige ikke skal være nødt til å vente på behandling i månedsvis, og at lovbrytere med rusgiftproblemer kan dømmes til avgiftning og behandling som et alternativ til fengsel. Jeg er også enig i at politiet må slå ned på narkotikamiljøene, og at skolene må følge med og eventuelt samarbeide med politiet. Men her er jeg nok redd jeg vil kreve mer av skolene enn Fremskrittspartiet gjør: De må drive et systematisk forebyggingsarbeid i undervisningen, og ikke vente til eventuelle lovbrudd oppdages. Da har det allerede gått for langt.
 
Partiet foreslår at avhengighetsbehandling og psykiatri skal slås sammen, slik at dobbeltdiagnosepasienter skal slippe å falle mellom alle stoler. Jeg er usikker på om dette er riktig vei å gå, men uansett peker partiet på et viktig problem. Mitt syn er at Tverrfaglig Spesialisert Avhengighetsbehandling – TSB, og Psykiatri er to parallelle fagområder, men utfordringen er å få til en integrert behandling, hvor kompetanse fra begge fagområdene kan utnyttes. I Helse Midt har de opprettet et eget rusgiftforetak – som etter eget utsagn samarbeider godt både med psykiatri og somatikk.
Fremskrittspartiet foreslår egne team som skal ha kompetanse på både TSB og psykiatri. Dette kan være en løsning, for å få til det nødvendige samarbeidet.
 
I tråd med partiets generelle politikk, vil FrP at staten skal finansiere både behandling og rehabilitering/ettervern, at ”pengene skal følge pasienten”. Staten finansierer jo allerede all døgnbehandling i spesialisthelsetjenesten, mens kommunene finansierer rehabilitering og omsorg. Jeg tror det vil bli vanskelig å innføre et slikt prinsipp i de kommunale tjenestene. Her bør en heller satse på øremerkede tilskudd til kommunene, til boligtiltak, rehabilitering og oppfølging av avhengighetspasienter. Derimot kunne det kanskje opprettes en statlig pott, som kunne brukes til å finansiere øyeblikkelig innleggelse av motiverte pasienter som blir påtruffet på gata, i kommunenes lavterskeltjenester, av utekontakter og politi. Og behandlingsplassene for disse kunne finnes innenfor de private behandlingstiltakene som holder spesialisthelsetjenestestandard, men som ikke har fått avtale med de regionale helseforetakene, fordi disse ikke har hatt nok penger å kjøpe plasser for. En rekke behandlingsplasser står i dag ledige, mens folk står i kø for å få behandling. Det er et paradoks.
 
Partiet nevner ikke utdeling av heroin med et ord, til tross for den debatten som har pågått. Partiet nevner heller ikke sprøyterom, som de har stemt for i Stortinget, og hvor Jon Alvheim var en viktig pådriver. Vi må vel i alle fall avvente hvordan partiet vil stille seg til etter at Stoltenbergutvalget har sagt sitt (I dette utvalget sitter også Carl I. Hagen).
Venstres valgresultat kan tyde på at heroinutdeling og sprøyterom ikke er gode valgkampsaker, og det kan hende det var det strategene i Fremskrittspartiet skjønte. Men kan hende er partiet rett og slett i tenkeboksen når det gjelder disse sakene?
 
Under avsnittet ”Alkohol og tobakk” skriver partiet følgende:
 
”Dagens strenge rusmiddelpolitikk med høye avgifter og omfattende reguleringer på salg av alkohol skaper smugling og ulovlig produksjon. Fremskrittspartiet tror en mer liberal alkoholpolitikk vil føre til et mer avslappet forhold til alkohol og sunnere drikkevaner, samt få omsetning av alkohol inn i lovlige former. Den beste forebyggende alkohol- og tobakkspolitikken ligger i opplysningsvirksomhet og bevisstgjøring av den enkeltes ansvar for egne handlinger. Vi erkjenner at overdreven bruk av tobakk og alkohol kan føre til alvorlige helseproblemer, og er tilhengere av offentlig informasjon om skadevirkninger.
Vi vil likevel motsette oss byråkratiske tiltak som tar sikte på å hindre at voksne mennesker kan nyte lovlige produkter. Det skal ikke være en statlig oppgave å fremtvinge et røykfritt Norge.”
 
Kommentar:
Her kommer Fremskrittspartiets liberale alkoholpolitiske profil godt fram. Alkoholpolitikken er blitt betydelig liberalisert de siste årene, uten at vi har fått et mer ”avslappet forhold til alkohol og sunnere drikkevaner” av den grunn. Tvert i mot ser vi at problemene øker. Forskningsoversikter har også stilt seg tvilende til om opplysningsvirksomhet er veien å gå, men det kan kanskje ha en berettigelse i kombinasjon med andre restriktive tiltak, slik det for eksempel har hatt når det gjelder tobakk i samband med røykfrie arbeidsplasser og utesteder.
 
Under avsnittet ”Politiet” skriver partiet bl.a. følgende:
”Vi ønsker flere politifolk ute i gatene og færre på kontor med administrative oppgaver. Mange steder sjeneres innbyggerne av at tiggere og rusmisbrukere bedriver en uønsket og kriminell virksomhet i hverdagen, uten at dette blir slått ned på av politiet. Vi ønsker å sikre politiet en tydeligere hjemmel for å sikre offentlig ro og orden, samt å gjeninnføre forbudet mot tigging. Det bør tillates prøveprosjekt i de største byene der en kan opprette et lokalt politi som skal prioritere å sikre offentlig ro og orden.”
 
Kommentar:
Jeg er enig i at vi trenger flere politifolk ute i gatene. Jeg er også enig i at tigging må bli forbudt, ikke fordi det sjenerer innbyggerne, men fordi det legitimerer organisert menneskehandel fra utlandet. De som er i en slik situasjon at de har behov for å tigge, trenger hjelp til å komme seg over i en verdigere tilværelse.
Jeg er imidlertid i tvil om det er lurt å gå inn for lokalt politi. Kanskje det er Oslos erfaringer med vektere i utsatte områder som har satt partiet på tanken? I alle fall må politiet ha ressurser nok til å følge opp kriminaliteten ute i gatene. Mye av den organiserte narkokriminaliteten er også landsomfattende, for ikke å si internasjonal, og dette krever både regionalt og internasjonalt politisamarbeid. Løsningen på dette er sannsynligvis ikke lokale politistyrker, men et statlig politi som har som policy å prioritere all narkotikakriminalitet, i stor eller liten målestokk. I den sammenhengen er det et paradoks at sprøyterommet i Oslo nå har 1500 registrerte brukere, som alle sammen har lov til å ha en dose heroin på seg, uten at politiet kan gripe inn. Det sier ikke Fremskrittspartiet noe om. Men de har stemt for, både i Stortinget og i Oslo bystyre 
 
 

I avsnittet ”Forebyggende arbeid” skriver Fremskrittspartiet:
”En del av dem som begår kriminelle handlinger, har omfattende rusproblemer. I dagens system går de ut og inn av behandling, og velger selv om de skal fullføre den. Vi ønsker å tillate at tvangsbehandling brukes som en sanksjonsmulighet når rusmisbrukere dømmes for forbrytelser. Dette må følges opp av et helhetlig opplegg etter endt behandling, slik at en kan forhindre tilbakefall av rusmisbruket.”
 
Kommentar:
Dette ble sagt på en litt annen måte i avsnittet om ”Rusomsorg”. Partiet setter fingeren på et viktig punkt, nemlig at ”drop-out-raten” i avhengighetsbehandling er for høy, og at dette bidrar til dårlig behandlingsresultat. Tvangsbehandling kan imidlertid også være så mangt, og jeg kunne ha ønsket at partiet hadde sagt noe om hvor lenge, under hvilke vilkår og om dette skulle skje utenfor eller innenfor fengselsvesenet.
 
 
Under avsnittet ”Landbruk” skriver partiet:
”Det bør også legges til rette for at lokale produsenter kan produsere og selge egenproduserte alkoholholdige varer som øl, vin og sider direkte til kunder”.
 
Kommentar:
Dette er tøv, og ville på kort tid undergrave hele Vinmonopolordningen. Men det er jo det Fr.P. ønsker?

Forebygging
Fremskrittspartiet vil:
·        gå inn for økt bruk av frivillige og ideelle organisasjoner i det forebyggende området ovenfor barn og unge
Kommentar:
Da kan vi kanskje vente forslag om en opptrapping av støtteordningene til de frivillige organisasjonene fra statens side?
·        gripe inn tidlig og ha tett oppfølging med de som er i ferd med å komme inn i en kriminell løpebane
·        styrke samarbeidet mellom skole, barnevern og politiet
·        at foreldrene, skolen og politiet samarbeider for å hindre rekruttering til rusmiljøene
·        styrke kompetansen i helsetjenesten, skolene, barnehagen, barnevernet og politiet, slik at en i større grad kan avdekke barn som blir utsatt for vold, overgrep og annen form for omsorgssvikt
Kommentar:
Enig, men hvordan?
 
Kontrollpolitikk
Fremskrittspartiet vil:
·        møte unge lovbrytere med raske reaksjoner for å forebygge at unge begår nye lovbrudd. Vi vil opprette en ungdomsdomsstol, og sørge for at det settes tydelige krav til den enkelte når straffereaksjonen skal iverksettes
Kommentar:
Jeg er usikker på om det bør opprettes en ungdomsdomstol? Hvis partiet tenker på de sk. ”Drug courts” fra USA, Skottland og Irland, så har vi allerede forsøk med dette i Norge, gjennom det s.k. ”Narkotikaprogram med domstolskontroll”, men dette er ikke begrenset til bare å gjelde ungdom. Det bør det heller ikke være.
·        opprette egne ungdomsfengsler slik at en ikke blander ungdom som ikke har utviklet en omfattende kriminell karriere med hardbarkede kriminelle
Kommentar:
Vi hadde ungdomsfengsel i Norge i gamle dager. Det ble nedlagt. Men påpekningen av at unge og garvede kriminelle ikke bør plasseres sammen er riktig. En løsning på dette er at kriminelle med rusgiftproblemer blir dømt til behandling.
·        liberalisere alkohollovgivningen slik at skjenkeløyver og salgsbevillinger i større grad tildeles etter objektive kriterier
Kommentar:
Alkoholloven angir i dag hvilke objektive kriterier som må fylles for å få skjenkebevilling. Programpunktet skaper inntrykk av at bevillinger blir gitt rent vilkårlig. Sannheten er at det omtrent ikke finnes andre offentlige tillatelser som har så klare kriterier for tildeling. Og dersom disse er til stede, er det ingen kommune som tør avslå en søknad, av frykt for rettslige etterspill. Skivebom fra Fr.P.
·        avvikle vinmonopolet og tillate at alle alkoholholdige drikker skal kunne selges i vanlige forretninger. Dette forutsetter et tilfredsstillende kontrollsystem for å sørge for at lovreguleringer overholdes
Kommentar:
Vinmonopolordningen er populær i Norge, også hos forbrukerne, bl.a. på grunn av det store vareutvalget, som ikke vil være tenkelig dersom dagligvarebutikkene skulle overta salget. Men det ville være enda lettere å gå på fylla om brennevin skulle selges i dagligvarebutikkene. Er det det, Fr.P. vil? Programpunktet om tilfredsstillende kontrollsystem er lagt til for å gi forslaget et skinn av ansvarlighet. Kontrollen av øl-salget i butikkene har ikke forhindret at øl selges til mindreårige i stor stil.
·        at aldersgrensen for kjøp og skjenking av alkoholholdige drikkevarer settes lik myndighetsalderen
Kommentar:
Aldersgrensen er lik myndighetsalderen for kjøp og skjenking av øl og vin. Brennevinet, som har et ekstra stort skadepotensiale, har en aldersgrense på 20 år. Hvorfor sier ikke partiet at de vil senke aldersgrensen for å kjøpe brennevin? Etter min mening burde også aldersgrensen for kjøp av øl og vin vært hevet til 20 år. Hjernen hos unge er langt mer sårbar for alkoholvirkningene, og er faktisk ikke ferdig utviklet før i 25 års-alderen. I USA har ganske mange stater 21 års aldersgrense, og dette har medført en kraftig nedgang i trafikkulykker blant unge.
·        sette ned avgiften på alkohol og tobakk slik at den kommer på linje med våre naboland, for å unngå handelslekkasje og smugling
Kommentar:
Avgiftene på alkohol er ett av de virkemidlene som har best dokumentert virkning når det gjelder å holde alkoholforbruket nede, og dermed forebygge en rekke skader og ulykker. Den ulovlige grensehandelen og smugling av alkohol bør man innrette egne tiltak mot. For eksempel kunne det kanskje være en ide å bevilge så mange penger at tollstasjonene at de kan være døgnbemannet, og at de scannerne som er innkjøpt kunne være i aksjon hele tiden.
·        tillate alkoholsalg i hele åpningstiden for forretninger som har alkoholbevilling
Kommentar:
Også dette forslaget faller inn i det generelle mønsteret for FrPs alkoholpolitikk – størst mulig tilgang.
 
Behandling/rehabilitering
Fremskrittspartiet vil:
·        at staten skal finansiere hjelpeapparatet for rusmiddelmisbrukere i aktiv rus, behandling og ettervern
Kommentar:
I praksis er det jo staten som betaler. Se kommentar under avsnittet om ”rusomsorg”
·        opprette tverrfaglige team som koordinerer tilbud og gir hjelp til personer med rusavhengighet og psykiatrilidelser, og at finansieringsansvaret overføres til NAV
Kommentar:
Tverrfaglige team trengs. Jeg tror det er dumt å blande NAV inn i dette, foreløpig har de mer enn nok med det de holder på med. Slike team bør først og fremst brukes til å bygge bru mellom spesialisthelsetjenesten og de kommunale tjenestene, slik det p.t. også foregår forsøksvirksomhet med gjennom de s.k. ACT-teamene.
·        stille krav til den enkelte for å få til en positiv utvikling
Kommentar:
Hva er dette for noe? Uklart hva partiet mener. Er det det motsatte av å sy puter?
·        gjøre det lettere å få legemiddelassistert behandling
Kommentar:
Det er uklart hva som menes her. Det er allerede relativt lett for opiatavhengige å få legemiddelassistert rehabilitering – LAR, mye lettere enn å få medikamentfri behandling. Nye forskrifter er nettopp kommet på plass, og disse gjør det enda lettere. Mener partiet eventuelt at man ikke skal stille noen krav, jfr. forrige kulepunkt.?
·        gi et bedre tilbud til de med et rusmisbruk og psykiske lidelser
Kommentar:
Enig. Men hva innebærer det?
·        åpne for større bruk av tvang i rehabiliteringssammenheng
Kommentar:
Enig, her også, men hva slags tvang, og for hvem? Se kommentaren til ”Rusomsorgen”
·        åpne for bruk av tvangsbehandling av rusmisbrukere som en sanksjonsmulighet, og å legge til rette for en helhetlig oppfølging etter endt soning
Kommentar:
Dersom partiet med dette mener en større bruk av alternativ soning for rusgiftavhengige lovbrytere, så OK.
 
Oppsummering:
Fremskrittspartiet har en del gode programpunkter på narkotikapolitikk og behandling, men en inkonsekvent og liberal alkoholpolitikk. Partiet forstår ikke at disse sakene henger sammen, og at en liberal alkoholpolitikk vil føre til et høyere og mer utbredt alkoholkonsum, som igjen går sammen med økt bruk av illegale rusgifter. Dessuten er partiet heller ikke konsekvente i narkotikapolitikken, jfr. støtten til sprøyterom, som FrP-velgerne kanskje ikke liker alt for godt, og som derfor heller ikke er tatt med i programmet.
 
Med dette er partiprogramprosjektet mitt avsluttet. Håper noen har hatt utbytte av det.
Nye blogger kommer. Følg med.

Høyre og rusgiftpolitikken

Det er en overkommelig oppgave å blogge om Høyres rusgiftpolitiske program. Oppsummert kan man si at hovedinntrykket er: Liberalt i alkoholpolitikken, restriktivt i narkotikapolitikken.

Kilde:”MULIGHETER for alle

Høyres Stortingsvalgprogram 2009–2013. Vedtatt av Høyres landsmøte 2009”
 
Partiet har ikke noe eget avsnitt om rusgiftpolitikk i partiprogrammet. Men man finner formuleringen her og der. Som for de øvrige partiene gjengir jeg hovedformuleringen, som man finner under programkapittelet ”Helse og omsorg”. Ellers finner vi formuleringer under enkeltkapitler som kulepunkter. Disse har jeg tillatt meg å gruppere under rubrikkene Forebygging, Kontrollpolitikk og Behandling/omsorg.
 
Kapittel 8: Helse og omsorg:
“Lokalsykehusene og de distriktsmedisinske sentrene må videreutvikles for å styrke helsetilbudet til store pasientgrupper som trenger nærhet til sitt helsetilbud, bl.a. kronisk syke, syke eldre og pasienter som trenger rehabilitering og rusbehandling.” “Rusavhengige er blitt systematisk diskriminert i helsetjenesten, og må prioriteres
spesielt. Høyre ønsker en mer verdig og rettferdig behandling. Det krever en egen opptrappingsplan for behandlingstilbudet, holdningsendringer i helsevesenet og et mangfold av behandlingstilbud. Rusmiddelavhengighet må møtes med både spesialisert tverrfaglig medisinsk behandling og langvarig sosial rehabilitering. Høyre vil gjenoppta samarbeidet med de private institusjonene.”
 
Kommentar: Her finner man intet om forebygging, og intet om kontrollpolitikk. Bare når folk har pådratt seg rusgiftproblemer, skal de få behandling. Det er imidlertid godt å se at partiet påpeker at rusgiftavhengige er blitt systematisk diskriminert i helsetjenesten, og skal prioriteres spesielt. Jeg merker meg også at partiet ønsker en opptrappingsplan for behandlingstilbudet, mens regjeringen og de andre partiene ønsker seg en opptrappingsplan for hele feltet, altså inkludert forebygging og kontrollpolitikk.
 
Forebygging
8.6 For å redusere omfanget av rusproblemer vil Høyre:
• styrke det målrettede, forebyggende arbeidet overfor barn og unge.
Kommentar:
Hvilket målrettet, forebyggende arbeid? Dette er hyggelig sagt, men svært upresist, og jeg antar få vil forstå hva Høyre mener med dette.
 
8.7 For å styrke folkehelsearbeidet vil Høyre:
• styrke det forebyggende helsearbeidet, særlig for å motvirke utvikling av livsstilsrelaterte helseproblemer.
Kommentar: Igjen, hyggelig sagt, men svært ullent.
 
• bidra til god informasjon om forebyggende tiltak til utsatte grupper i samfunnet.
Kommentar: Utsatte grupper trenger nok mer enn informasjon om forebyggende tiltak. Sikkert ikke sånn ment, men jeg kunne gjerne ha ønsket meg noe mer konkret.
 
Kontrollpolitikk
 
8.6 For å redusere omfanget av rusproblemer vil Høyre:
• si nei til legalisering av narkotika, herunder utdeling av heroin.
Kommentar: Dette er jeg enig i. Det sies at man kan stole på de konservative i narkotikapolitikken. Det holder ikke alltid stikk, men så lenge Erna er ved roret, holder vel i alle fall dette standpunktet seg.
 
10.2 For å styrke kommunene vil Høyre:
• gi kommunene rett til selv å bestemme skjenketidene.
Kommentar: Endelig et konkret alkoholpolitisk standpunkt: Høyre vil ikke ha noe av endringer i Alkoholloven som innskrenker skjenketidene.
 
Men det var også alt om kontrollpolitikk.
 
Behandling/rehabilitering
8.6 For å redusere omfanget av rusproblemer vil Høyre:
• sikre raskere og bedre hjelp for rusavhengige ved å gjennomføre en opptrappingsplan for å styrke tilbudet om rusbehandling, omsorg, lavterskel helsetilbud og ettervern.
Kommentar: Selvfølgelig enig. Betyr det at Høyre også er villig til å være med på å bevilge de ca. 2 milliarder kroner mer årlig som skal til for å få rusgiftfeltet opp å stå?
 
• styrke tilbudet om støttetiltak til rusavhengiges pårørende, særlig for barn og unge.
Kommentar: Dette er det behov for, det er jo ikke overvettes mye av slike tilbud pr. i dag.
 
• styrke det sosiale og helsemessige rehabiliteringstilbudet for dem som deltar i legemiddelassistert rehabilitering.
Kommentar: Selvfølgelig enig i dette også. Men er det ikke litt lite konkret? Hva har for eksempel Høyre gjort for å styrke dette tilbudet i Oslo? Noe, men alt for lite.
 
• avvikle ordningen med sprøyterom.
Kommentar: Også dette er jeg enig i. Men da bør man kanskje sette noe annet i stedet.
 
• åpne flere mottakssentre for rusmiddelavhengige i de største byene ved behov.
Kommentar: Det er nok kanskje behov for flere mottakssentre, men først og fremst er det behov for bolig- og oppfølgingstiltak i bydelene. Det står det lite om i Høyres program.
 
For å bekjempe fattigdom vil Høyre:
• styrke langsiktige og varierte tiltak innen rusbehandlingen.
Kommentar: Det er bra at Høyre husker på at rusgiftavhengighet er en del av fattigdomsproblematikken. Men først og fremst er dette veldig vagt og uforpliktende. Hva vil Høyre gjøre?
 
8.4 For å styrke det psykiske helsevernet
vil Høyre:
• styrke det tverrfaglige samarbeidet og ettervernet på tvers av rusbehandling og psykisk
helsevern for å sikre et helhetlig tilbud til store grupper med sammensatte lidelser.
Kommentar: Hva vil Høyre gjøre? Slå sammen avhengighetsbehandling og psykiatri, opprette samarbeidsgrupper, lage hospiteringsordninger? Det er veldig vanskelig å få noen klar oppfatning om hva Høyre vil gjøre på dette området.
 
9.3 For å bidra til forebygging, forbedring og bekjempe tilbakefall vil Høyre:
• at innsatte ved løslatelsen sikres oppfølging i form av bolig- og aktivitetstilbud og videreføring av programmer f.eks. knyttet til rusavvenning eller utdanning.
Kommentar: Det er bra at Høyre vektlegger kontinuitet og oppfølging etter løslatelse fra fengsel. Men man har bare en vag følelse av hva dette skal bestå i.
 
Oppsummering:
Man må lete med lys og lykte i Høyres program for å finne særlig mye om rusgiftpolitikk. Inntrykket man sitter igjen med, er at området ikke er særlig viktig for partiet, og at partiet er ærlig på det. Men rusgiftpolitikk betyr mye for folk, og dette området var vel ikke noe Høyre fikk mange nye stemmer på ved høstens valg. Vi som ønsker et større offentlig engasjement i rusgiftpolitikken, finner lite konkret å glede oss over i Høyres partiprogram. Men i den grad det er noe, så er det at Høyre tydeligvis fortsatt er restriktive i narkotikapolitikken, og liberale når det gjelder alkohol. Jeg holder imidlertid muligheten åpen for at man ikke har lagt nok arbeid i programformuleringer på rusgiftområdet denne gangen, men at man vil komme sterkere tilbake ved neste korsvei.
 
Neste gang: FrP og rusgiftpolitikken.

Kristelig Folkeparti og rusgiftpolitikken

Jeg har kviet meg lenge for å skrive om KrFs rusgiftpolitiske program. Ikke fordi det ikke er bra, men fordi det er så omfattende. Men nå tar jeg tyren ved hornene, og skriver ned mine betraktninger.

Kilde: KrFs program 2009 -2013

Som de fleste andre partier, har også KrF et hovedkapittel, hvor de beskriver sitt syn på rusgiftpolitikken. Dette kapittelet heter ”Ruspolitikk.” Skal vi være pirkete, er det jo ikke rusen KrF beskriver en politikk for, men arbeidet for å forebygge og begrense de skadene som rusgiftene forårsaker. Men dette skal jeg utdype i en senere blogg. Nå altså KrFs beskrivelse av sin egen politikk:
 
”Ruspolitikk
Nøkkelbegrepene i KrFs ruspolitikk er solidaritet med dem som sliter, omsorg for dem som har problemer og forebygging av skader. Som samfunn har vi et ansvar for å redusere skadevirkningene av rusmidler og gi rusavhengige hjelp til å bli rusfrie og begynne et nytt liv. En offensiv ruspolitikk handler om aktivt forebyggende arbeid.
En solidarisk alkoholpolitikk handler om å redusere alkoholrelaterte skader og alkoholmisbruk. Rusmisbruk og rusrelaterte problemer har en høy kostnad både for enkeltmennesker og samfunnet. KrF vil opprettholde den nasjonale målsettingen om reduksjon i alkoholforbruket. Det betyr å opprettholde en relativt høy pris på alkohol og begrense tilgjengeligheten.
Mange barn sliter fordi de vokser opp i familier med rusproblemer. Disse familiene må få spesiell hjelp. Tidlig inngripen overfor barn og deres familier kan forhindre rusproblemer og psykiske og sosiale vansker. I denne sammenhengen er det viktig å styrke samarbeidet skole, helsesøster, barnevern.
Det er viktig at alkoholdebuten utsettes fordi vi vet at resultatet vil bli mindre misbruk og mindre sannsynlighet for overgang til narkotiske stoffer. Det krever en aktiv politikk for å skape rusfrie aktivitetsarenaer for ungdom, overholdelse av aldersgrenser for salg av alkohol, en holdningsskapende skole og gode forbilder. Dette er både samfunnets og enkeltmenneskers ansvar.
KrF vil fortsatt ha alkoholfrie soner og føre en politikk som legger til rette for arenaer uten bruk av alkohol. Viktige alkoholfrie soner er aktiviteter for barn og unge, i trafikken, i arbeidslivet og i idrettssammenheng.
Mange gravide er uvitende om hvor stor skade alkoholinntak og andre rusmidler under svangerskapet kan påføre barnet. KrF vil sørge for at gravide får bedre informasjon om skadene de kan påføre barnet.
Utviklingen de siste årene med eksperimentering av partydop, som blant annet kokain, i stadig flere miljøer er bekymringsfullt. Informasjon, bevisstgjøring og nulltoleranse for bruk og oppbevaring er tiltak som må gjennomføres.
Det overordnede målet er å gi mulighet for et liv i rusfrihet for alle rusavhengige. KrF mener at virkemidler som opprettholder et rusmisbruk eller skaper ny avhengighet, er blindspor i ruspolitikken.
KrF vil i stedet satse på behandlingsplasser som tar sikte på rusfrihet. Legemiddelassistert
rehabilitering (LAR) kan være nyttig når andre tiltak ikke har ført frem, og som en del av et samlet behandlingsopplegg.
Samfunnet må se og respektere enkeltmennesket i rusomsorgen. Det er vanskelig å bli rusfri. KrF mener samfunnet må ta vare på, hjelpe og støtte rusavhengige. Det må bli enklere å få tilbud om avrusing når behovet er der. Mange rusavhengige mister motivasjonen til å bli rusfri mens de står i kø for å få behandling. Det må også satses på ettervern for tidligere rusavhengige gjennom tilrettelagt bolig, utdanningsmuligheter, arbeidstrening, familie og nettverk og fritidsaktiviteter. Rusavhengige er forskjellige og har ulike behandlingsbehov. Det trengs derfor et mangfoldig behandlingstilbud. Private
og ideelle tilbud til rusavhengige er viktige og bidrar til at det samlede tilbudet blir variert og bedre tilrettelagt ut fra den enkeltes behov. Disse rusinstitusjonene må sikres gode rammebetingelser.
Rusomsorgen trenger en forpliktende, konkret og forutsigbar opptrappingsplan etter mønster av opptrappingsplanen i psykiatrien. Dagens rusplan er underfinansiert både i kommunene og i helseforetakene. Effektene av opptrappingsplanen for psykisk helse utarmes som en følge av dette da de samme ressursene forsøkes brukt til å finansiere både psykiatri og rusbehandling.
Noen barn trenger hjelp av barnevernet for å få en trygg oppvekst. Tilstrekkelig kompetanse og ressurser til barnevernet er en forutsetning for at disse barna skal få rask og god hjelp. Overfor barn med adferdsproblemer som er plassert i institusjon, må barnevernet få mulighet til å bruke tvang for å hindre rusmisbruk, rømming og kriminalitet.
Mye av kriminaliteten skyldes rusmisbruk. Straff er ikke nok til å få rusavhengige bort fra sine problemer. Samarbeidet mellom kriminalomsorgen, psykiatrien og rusomsorgen om behandling er viktig. KrF mener det er en selvfølge at fengslene skal være rusfrie.
Flere frivillige organisasjoner og stiftelser driver gode behandlingstilbud og omsorgstjenester blant annet for rusavhengige og barnevernsbarn. KrF vil sikre at disse tilbudene benyttes av det offentlige apparatet som har det formelle ansvaret for å skaffe brukerne et tilbud. Det er etablert en unntaksbestemmelse i anbudsregelverket som gir offentlige myndigheter hjemmel for å forhandle direkte med frivillig sektor i stedet for å sette tjenesten ut på anbud. Denne unntaksbestemmelsen må brukes mer aktivt.
KrF vil tilrettelegge for et boligtilbud som skal være variert og tilpasset ulike befolkningsgrupper og aldersfaser. Det ordinære boligtilbudet fremskaffes gjennom privat og offentlig regulering, utbygging i privat regi gjennom markedsmekanismer og privat/offentlig samarbeid. Kommunene har et særskilt ansvar for den sosiale boligbyggingen som fremskaffelse av egnede boliger til vanskeligstilte og grupper som selv ikke kan skaffe seg bolig, som blant annet boliger til psykiske utviklingshemmede, rusavhengige, psykiatriske pasienter, flyktninger og omsorgsboliger.
Undersøkelser av levekår viser at storbykommunene har større og annerledes sosiale utfordringer. Dette er først og fremst knyttet til barns og unges oppvekst og levekår, rus, psykisk helse og sosiale tjenester, trygghet og tilbud om bolig til alle. Storbyene må sikres økonomi til å takle disse utfordringene og må settes i stand til økt innsats innen rus- og psykiatriomsorgen, språkopplæring og integrering av minoritetsspråklige. Behovet for naturlige møteplasser og tilrettelegging for sosiale fellesskap og nettverk er av stor betydning. Det må være et spesielt fokus på å ta vare på dem som faller utenfor i velferdssamfunnet.
Oslo står i en særstilling i kraft av sin funksjon som hovedstad. Oslo er sentrum for næringsliv, turisme, samferdsel og kultur i regionen, og motor i deler av den nasjonale økonomien og brohode mot viktige internasjonale miljøer. Oslo har de beste og dårligste levekår i Norge, og de største sosiale utfordringene, ikke minst innenfor psykiatri, rus og integrering. Oslo må sikres økonomi til å takle de utfordringene som er spesielle for en hovedstad.”
 
Kommentar:
Sett fra et rusgiftpolitisk ståsted er det ikke så mye å sette fingeren på, her. Noen av standpunktene er det imidlertid diskusjon om, som for eksempel stoff-frie fengsler, og her er KrF forbilledlig klare. Når det gjelder LAR, er KrF etter min mening for lite skarpe i kantene. Det er litt for mye på den ene og på den andre siden. Jeg savner for eksempel kommentarer om KrF mener at LAR er en midlertidig ordning, og at også LAR-pasienter skal ha en medikamentfri målsetting, eller ikke.
Ellers er jeg svært glad for at KrF erkjenner de ekstra problemene som storbyområdene har, og Oslo i særdeleshet.
Jeg merker meg også at KrF er mot ”frivillighet på anbud”. Dette er en liten fordreining av virkeligheten. Mange av de private behandlingstilbud, som drives i regi av kristne organisasjoner, drives jo ikke på et frivillig grunnlag, men av ansatte. Disse institusjonene må konkurrere med andre når det gjelder behandlingsmetoder, helsepersonell og faglig standard ellers. Kjernen i problematikken er likevel at i dagens situasjon er behovet for behandlingsplasser som holder spesialisthelsetjenestestandard større enn tilgangen. Det er tragisk at fullt operative og kvalitetsmessig gode nok tiltak må legges ned, fordi de regionale helseforetakene ikke har penger nok å kjøpe plasser for.
 
Som de fleste andre partier, har KrF også listet opp en rekke kulepunkter som skal gjennomføres på rusgiftområdet, dersom de får bestemme. Som for de øvrige partiene, har jeg delt inn disse punktene i kontrollpolitikk, forebygging og behandling/omsorg.
 
 
Kontrollpolitikk
Kr. F. vil:
·        at utesteder som bryter skjenkereglene, skal miste skjenkebevillingen i minst 3 måneder, og at salgssteder for alkohol som selger til mindreårige, skal miste salgsløyve i tre måneder og i tillegg ilegges bøter.
Kommentar: Dette innebærer en kraftig skjerping, sammenlignet med det som er dagens praksis. Men det er kanskje det som må til? Men da må dette faktisk inn i Alkoholloven.
·        endre alkoholloven for slik å redusere maksimal skjenketid fra kl 03.00 til 02.00.
Kommentar: Dette er i tråd med hva et flertall på Stortinget allerede har gått inn for, og vi venter nå på vedtaket, og at det skal bli satt i kraft.
·        at det ikke skal kunne gis salgs- og skjenkebevilling når politiet har frarådet det.
Kommentar: Det er riktignok slik at politiet ikke alltid får gjennomslag for sine anbefalinger. Men kan det være riktig å gi politiet vedtaksmyndighet i bevillingssaker, slik dette punktet i praksis legger opp til?
·        opprettholde et høyt avgiftsnivå på alkohol og tobakk.
Kommentar: Her kunne KrF gjerne vært mer konkrete. Hva er et ”høyt” avgiftsnivå? Skal det øke, minke, eller holdes konstant?
·        stramme inn alkoholloven, slik at det ikke blir mulig å dumpe prisene på utesteder.
Kommentar: Jeg er enig i utgangspunktet, men skal dette skje ved forbud mot ”Happy hour”, med lovbestemte minstepriser, eller ved innføring av maksimalavanse på alkohol?
·        beholde Vinmonopolet som et viktig alkoholpolitisk virkemiddel for at det er tilstrekkelig antall utsalgssteder til at denne funksjonen kan ivaretas.
Kommentar: De fleste er vel enige i å beholde Vinmonopolet som alkoholpolitisk virkemiddel. Men vil KrF slutte seg til Sylvia Brustads ambisjon om at alle kommuner skal ha vinmonopolutsalg og en fordobling av antallet utsalg, eller vil de stoppe før det kommer så langt?
·        opprettholde reklameforbudet for alkohol.
Kommentar: Alkoholreklameforbudet er et godt norsk tiltak. Jeg støtter KrF i dette.
·        ikke tillate pengespillautomater på steder der det skjenkes alkohol.
Kommentar: Kommunene kan med hjemmel i Alkoholloven vedta en slik betingelse allerede i dag og mange har allerede gjort det. Men for at det skal få full effekt, må denne betingelsen inn i Alkoholloven. Vil KrF det?
·        ha sterkere tiltak mot smugling til Norge gjennom bedre kontrollmekanismer, som blant annet flere mobile scannere og tilstrekkelige driftsmidler til kontrollarbeid.
Kommentar: Det er vel politi og tollvesen partiet her tenker på. En viktig påpekning av at det også må være driftsmidler, dvs. midler til å ansette tollere og politi som skal betjene de mobile scannerne og ellers drive annet smuglingshindrende arbeid.
·        ikke tillate sprøyterom og andre tiltak som legaliserer misbruk av narkotiske stoffer.
Kommentar: Dette er det eneste kontrollpunktet som konkret omhandler narkotika. Jeg er enig i det konkrete punktet, men det kunne ha vært sagt mye mer for eksempel om åpne narkotikamarkeder, om cannabis osv.
·        styrke politiets kompetanse innenfor mobbing, trusler og annen kriminalitet som skjer gjennom nye digitale medier.
Kommentar: Indirekte har også dette punktet med rusgiftpolitikk å gjøre, kanskje særlig når det gjelder trusler, som de er flinke til å bruke i narkobransjen.
 
Forebygging
KrF vil:
·        ta initiativ til en nasjonal holdningskampanje om problematikken arbeid og alkohol. AKAN må styrkes.
Kommentar: Det er behov for et initiativ overfor arbeidslivet. Men AKAN arbeider hovedsakelig overfor personer som har et rusgiftproblem på arbeidsplassen. Og holdningskampanjer i seg selv virker som kjent ikke. Men dersom man kan lykkes i å få til en kampanje som kan sette dagsorden for nye regler på arbeidsplassen og i arbeidsrelaterte sammenhenger som kurs og konferanser, kan dette kanskje ha noe for seg. Og hva med vinlotteriene? Burde ikke de forsvinne for godt?
·        sørge for at gravide får god informasjon om skaden alkoholinntak under svangerskap kan påføre barnet.
Kommentar: Får ikke gravide god nok informasjon om dette i dag? At gravide drikker alkohol henger kanskje mer sammen med kvinnenes allerede etablerte alkoholvaner, og det sterke presset i retning av å drikke alkohol som eksisterer overalt i det sosiale omgangslivet.
·        støtte frivillige lag og organisasjoner som driver opplysnings- og holdningsskapende rusarbeid.
Kommentar: Igjen skiller ikke dette seg ut fra det som allerede i dag er etablerte ordninger. Det som er spørsmålet er om KrF vil legge opp til en noe rausere tildeling, slik at det frivillige potensialet kan bli bedre utnyttet enn i dag.
·        at rusfrihet skal være en forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangementer.
Kommentar: Hvis ”rusfrihet” betyr stopp for alt salg, skjenking og konsum av alkohol på og i tilknytning til idrettsarrangementer, så er jeg enig. Men hva med idrettsorganisasjonene egne medlemsarrangementer, som årsmøter, kurs, turer etc. ?
·        ha idretten som alkoholfri sone.
Kommentar: Se forrige kommentar.
·        styrke informasjons- og holdningsskapende arbeid i skolen.
Kommentar: Jeg er glad for at dette punktet er med, men også her kunne partiet vært litt mer konkret. Skal det for eksempel inn i læreplanene? Også i v.g. skole?
 
Behandling/rehabilitering
KrF vil:
·        at offentlige og private ideelle institusjoner for rusomsorg skal likestilles.
Kommentar: Hva menes med ”likestilles”? Skal de konkurrere på like vilkår? Eller er det andre krav som ligger bak dette?
·        iverksette en forpliktende, konkret og forutsigbar opptrappingsplan for rusomsorgen.
Kommentar: Vi har allerede fått en opptrappingsplan for rusgiftfeltet, som inneholder mange gode tiltak. Problemet er bare at det ikke er penger til å følge den opp. Vil KrF være med på å gi rusgiftfeltet et skikkelig økonomisk løft?
·        at alle rusavhengige skal få tilbud om behandling innen 30 dager.
Kommentar: Jeg er selvfølgelig enig i dette. Men igjen, lite konkret.  Hva må gjøres for å få dette til? Skal det bygges mange nye institusjoner. Skal alle opiatavhengige få tilbud om LAR? Er poliklinisk behandling også å definere som ”behandling” i denne sammenhengen?
·        sørge for at det er nok behandlingsplasser som tar sikte på rusfrihet.
Kommentar: Også dette er det lett å være enig i, dersom man med ”rusfrihet” mener rusgiftfrihet. Se for øvrig forrige kommentar.
·        reformere behandlingsopplegget knyttet til LAR med blant annet et helhetlig sosialfaglig opplegg og sterkere ettervern.
Kommentar: Det er enighet om at det trengs et sterkere sosialfaglig opplegg/oppfølging av LAR-pasienter. For øvrig griper ikke dette punktet inn i den store, aktuelle diskusjonen: Hvordan skal LAR-opplegget reformeres?
·        at medikamentfri behandling skal være førstevalget i rusbehandling.
Kommentar: Selvfølgelig enig. Men begrunnelse trenges.
·        gå mot utdeling av gratis heroin til rusavhengige.
Kommentar: Selvfølgelig enig. Men begrunnelse trenges her også.
·        at rusmisbrukere skal møtes med verdighet. Det skal være tilstrekkelig kapasitet på lavterskel helsetilbud, og det skal tilbys bolig og arbeidstrening.
Kommentar: Rusgiftavhengige trenger tilbud som gir dem verdighet. Men for å få en verdig tilværelse, må man også ha verdige rammer rundt tilbudene, som både omfatter rettigheter og plikter. Jeg savner noe mer om dette? Vil KrF for eksempel tillate at det injiseres og brukes narkotika på kommunenes lavterskeltilbud. Dette burde vært utdypet.
·        tilrettelegge for behandlingstilbud for hele familier med rusproblemer.
Kommentar: Selvfølgelig enig.
·        at gravide med rusavhengighet må sikres tettere oppfølging, og det bør opprettes egne rusavvenningsinstitusjoner for disse.
Kommentar: Igjen, enig. Skal de i større grad tas inn etter Sosialtjenestelovens § 6-2a dersom de ikke vil i behandling?
·        styrke ettervernet gjennom tettere oppfølging av den enkelte på det psykososiale plan, hjelp til å komme i arbeid eller utdanning, bygging av nye nettverk og styrke arbeidet med å etablere flere boliger til rusavhengige.
Kommentar: Dette innebærer vel at kommunene må få langt flere midler til å ansette personell, utarbeide boligsosiale planer og gjennomføre disse. Bør midler til rusgiftsektoren i kommunene øremerkes?
·        gjøre det mulig å dømme unge kriminelle rusavhengige til opphold på behandlings- og rehabiliteringsinstitusjoner i stedet for fengselstraff.
Kommentar: Dette er faktisk allerede mulig i dag, gjennom Narkotikaprogram med domstolskontroll i Oslo og Bergen. Spørsmålet er om dette bør tas i bruk i større målestokk enn i dag? Jeg tror dette kanskje burde bli en av hovedinngangsportene til avhengighetsbehandling i spesialisthelsetjenesten.
·        styrke kompetansen i hjelpeapparatet, både i første og andrelinjetjenesten, gjennom grunnutdanning og videreutdanning.
Kommentar: Dette er et betimelig og høyst etterlengtet ønske. Personell som gjennomgår sosialfaglig, sykepleiefaglig, psykologfaglig eller medisinskfaglig utdanning lærer alt for lite om rusgifter og avhengighet.
·        styrke samhandlingen på rusfeltet, slik at rusmiddelavhengige sikres sammenhengende tjenester fra avrusing til behandling og oppfølging i kommunene.
Kommentar: Dette har vært et fromt ønske i mange år, og også utgangspunktet for Samhandlingsreformen. Men hvordan få det til i praksis dersom det ikke er ansatte nok til å gjøre jobben?
·        gi rett til institusjonsplass i påvente av rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, slik at motivasjonen til behandling stimuleres.
Kommentar: Hva menes? Hvis man skal til behandling i spesialisthelsetjenesten, skal man vel ikke ha en institusjonsplass noe annet sted? Og skal man akseptere at det er ventetider til behandling?
·        arbeide for å sette storbyene bedre i stand til å håndtere sine spesielle utfordringer innenfor rusomsorg, psykiatrisk helsevesen og integrering.
Kommentar: Ja, takk, men hvordan?
·        ha en offensiv og bred satsing både på kortsiktige hjelpetiltak for rusavhengige og langsiktig rehabilitering og avvenning.
Kommentar: Her brukes begrepene litt om hverandre. Behandling skjer i spesialisthelsetjenesten. Her satser man på ”avvenning”. Rehabilitering og omsorg er gjerne langsiktige tiltak, som skjer i kommunen. Lavterskeltiltak kan være båe kort- og langsiktige. De skjer i hovedsak i kommunenes regi. Men ellers liker jeg godt begrepene ”offensiv og bred satsing”, hvis dette innebærer større ambisjoner på hele rusgiftfeltets vegne, også når det gjelder forebygging.
·        sørge for en bedre samhandling mellom distriktspsykiatriske sentra, sykehus og kommunen der den enkelte bor, og en videre satsing på psykiatri også etter opptrappingsplanen.
Kommentar: Distrikspsykiatriske sentra er også en del av spesialisthelsetjenesten. Men også psykiatriske sykehus og institusjoner og ikke minst Barne- og ungdomspsykiatrien, trenger å få til et samarbeid med kommunene.
·        styrke behandling og oppfølging av pasienter med dobbeldiagnose (rus og psykiatri).
Kommentar: Kanskje så mye som halvparten av alle avhengighetspasienter har også en psykisk lidelse. Det kan ofte være vanskelig å avgjøre hva som er hovedlidelsen. Det er derfor nødvendig at Tverrfaglig Spesialisert Avhengighetsbehandling, TSB, og Psykisk Helsevern samarbeider om disse pasientene, og trekker veksler på hverandres kompetanse, slik at pasienten kan få en integrert behandling, uansett hvor han/hun først blir innlagt.
·        at barn og unge med psykiske lidelser skal få rask behandling og innføre en garanti om null ventetid for personer under 23 år.
Kommentar: En ungdomsgaranti ble innført for denne gruppen allerede fra 1. september 2008, om en ventetid på maks 30 virkedager. Men dersom ventetiden skal ned til null, hvilket er en god tanke, burde det ikke gjelder for alle avhengighetspasienter?
 
Oppsummering:
 
KrF har et svært godt rusgiftpolitisk program. Hovedvekt i kontrollpolitikken legges på alkohol, hvilket er noe forskjellig fra en del av de andre partiene. Partiet må få trekk for ikke å være konkret nok, men ellers er dette en bred og god framstilling av hva KrF mener om hovedlinjene i norsk rusgiftpolitikk. Siden man nå er inne på det, bør også KrF skjerpe språkbruken sin. For å finne veiledning om terminologi kan man bla. gå til FMRs ordbok  
 
Neste gang vil jeg gjennomgå Høyres partiprogram når det gjelder rusgiftpolitikk.

Venstre og rusgiftpolitikken

Mitt ambisiøse prosjekt om å gjennomgå samtlige politiske partiers rusgiftpolitikk fikk et brått opphold, grunnet litt mye å gjøre. Men nå fortsetter vi, i dag med Venstre.

Jeg sa i mitt innlegg ”Påvirket rusgiftpolitikken valgkampen?” at Venstre var ett av de to partiene med en liberal rusgiftpolitikk, som ble straffet av velgerne for dette. Det er sikkert mange grunner til at det gikk som det gikk for Venstre ved Stortingsvalget.. Hvorvidt rusgiftpolitikken var en av dem, kan leseren selv bedømme.

Kilde: ”Frihet og ansvar. Et sosialliberalt samfunn. Venstres stortingsvalgprogram 2009-2013.”

Venstres hovedomtale av rusgiftområdet finnes i et eget kapittel i Stortingsvalgprogrammet, kalt ”Rusomsorg”. Det gjengis i sin helhet. Men partiet har også punkter om rusgiftpolitikk under mange andre av overskriftene i programmet, delvis som kulepunkter, og delvis som litt lengre begrunnelser. Disse er blitt klassifisert etter samme mønster som hos de øvrige partiene jeg har blogget om, nemlig:
  • Forebygging
  • Kontrollpolitikk
  • Behandling rehabilitering.
 
”8.9 Rusomsorg
Venstres utgangspunkt i ruspolitikken er at vi skal bekjempe rusavhengigheten, ikke de rusavhengige. Rusavhengighet må derfor primært møtes med medisinske og sosialfaglige virkemidler, ikke straff.
Venstre ønsker en rusomsorg som tar utgangspunkt i at ingen mennesker er like, ingen skal bli gitt opp, og at alle mennesker skal ha et verdig og trygt møte med det offentlige, uavhengig av livssituasjon. Derfor ønsker vi å styrke all rusbehandling, inkludert
rehabilitering og tilbud til pårørende.
Blandingsmisbruk med alkohol er økende. Forbruk av rusmidler generelt henger også sammen med kriminalitet og skader.
Venstre mener det er viktig å sørge for gode lavterskeltilbud for ungdom med rusavhengighet. Samtidig må det eksistere tilstrekkelig med medikamentfrie behandlingsinstitusjoner. Venstre vil ha mer fokus på årsakene til at enkelte blir rusavhengige.
Legemiddelassistert rusbehandling (LAR) har for rigide regler. Venstre vil myke opp systemet slik at sidemisbruk ikke automatisk fører til at du blir kastet ut av LAR. Videre er Venstre åpne for å ta i bruk andre, nye behandlingsmetoder.
Mange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis den rusavhengige fikk behandling med en gang avrusning var ferdig.Venstre vil derfor innføre en garanti om behandlingstilbud etter avrusning.”
 
Kommentar:
Venstre begynner med å beskrive det synlige problemet , som begynner med at folk har fått rusgiftproblemer, og sier lite om årsakene, og hva vi kan gjøre med dem. De vil ha ”fokus” på årsakene, men det er uklart hva som regnes som årsaker. Å begrense tilgjengelighet og alminnelig forbruk av rusgifter, ser ikke ut til å være i fokus. Derfor ønsker partiet ikke straff, og det er da heller ikke straffbart å drikke alkohol. Bruk av narkotika er derimot straffbart, og partiet sier lite om all narkotikabruk skal være straffri, eller om de lovforbud vi har hatt til nå skal håndheves.
Derimot kan jeg godt være enig i at avhengighetsproblematikk bør møtes med sosial- og helsefaglige virkemidler – dersom den avhengige ønsker hjelp. Men det er også en kjensgjerning at svært mye av den illegale narkotikaomsetningen skjer nettopp ved salg fra brukere som selv er avhengige. Denne aktiviteten må stoppes, og da er også politi og strafferettsapparat et nødvendig onde. Særlig siden Venstre selv sier at bruk av rusgifter ”henger sammen med kriminalitet og skader”.
Jeg registrerer med glede at Venstre ønsker å styrke all avhengighetsbehandling, inkludert rehabilitering og tilbud til pårørende. Jeg skulle gjerne sett dette konkretisert, men partiet understreker at det ønsker flere medikamentfrie behandlingstilbud.
Venstre har en stereotyp oppfatning av LAR, når de hevder at man ”automatisk” blir kastet ut av LAR dersom man har tilleggsbruk av andre stoffer. Slik er det ikke.
Venstre er også åpne for å ta i bruk ”andre behandlingsmetoder”. Man kan jo lure på hva dette er, men i kulepunktene framgår det at det bl.a. gjelder et prøveprosjekt med heroinforskrivning.
Venstre går inn for en garanti om behandlingstilbud etter avgiftning. Dette er et svært godt programpunkt, som hvis det ble innfridd, ville forbedre avhengighetsbehandlingen mange hakk. Men det forutsetter også at man er villig til å bevilge de nødvendige kronene til å bygge ut det behandlingstilbudet som skal ta imot de avgiftede uten ventetid..
 
Forebygging
Under punktet om godt læringsmiljø i skolen finner vi:
                    ”Det er viktig å forebygge psykososiale problemer / rusproblemer hos elever. Venstre vil derfor styrke skolehelsetjenesten for alle elever, fra barneskole til den videregående skolen.”
 
Kommentar:
Vel og bra. Men her finner vi intet om rusgiftundervisning i skolen eller om elevenes rett til å få undervisning om alkohol og narkotika, slik de også får undervisning om ernæring, seksualitet, trafikk, miljø osv.
 
Kontrollpolitikk
• Opprettholde det høye nivået på alkoholavgifter.
Kommentar: Dette er bra, men ingen begrunnelse.
 
Under punktet om ”Trafikksikkerhet” skriver partiet:
• Vurdere å innføre alkolås i busser, ferjer og annen yrkestransport.
Kommentar: Dette er også bra, og vil utvilsomt bidra til å øke trafikksikkerheten.
 
Under punktet om ”Mer verdiskapende matproduksjon” skriver partiet
• Tillate produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne Internett-sider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til.
• Tillate demonstrasjonssalg og servering ved besøk i produksjonslokaler eller i tilknytning til disse.
Kommentar: Her vil partiet legge til rette for reklame og markedsføring av innenlandske alkoholprodukter. Dette vil undergrave det norske alkoholreklameforbudet, ikke bare ved at det blir gjort unntak for norske produkter, men også ved at en slik forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske produkter snart vil bli dømt ulovlig i EFTA-domstolen, og dermed vil hele alkoholreklameforbudet falle. Et lite gjennomtenkt forslag.
 
Under overskriften ”Et åpent og distriktsvennlig tjenestetilbud” skriver partiet:
”Venstre mener at åpningstider for tjenestetilbud bør fastsettes i et samspill mellom tilbydere, brukere og samfunnet. Det er ikke staten, men de lokale folkevalgte som best kan vurdere åpningstidene for tjenestetilbudet i sin kommune. Det bør derfor ikke være statlige begrensninger på åpningstider i butikker eller for salg og skjenking av alkohol. Åpningstidsbegrensninger skal bare kunne fastsettes av den enkelte kommune.
Derfor vil Venstre:
• Fjerne statlige åpningstidsbegrensninger.”
Kommentar: 
Ideelt sett bør lokaldemokratiet være så utbredt som mulig. Men noen regler må gjelde for alle i samfunnet. Vi trenger trafikkregler på alkoholfeltet også. Forskning og erfaring viser at kortere skjenketider fører til mindre vold. Altså er det fornuftig å innføre kortere skjenketid over hele landet. Hvorfor har ikke lokalpolitikerne allerede gjort dette? Fordi nærheten til den lokale skjenkenæringen gjør det vanskelig for lokalpolitikerne å motstå press. Redselen for ”handelslekkasje” til nabokommunene gjør også at de ikke har full frihet til bare å tenke på folkehelsen. Hver for seg tror jeg mange lokalpolitikere er glade for at staten overtar ansvaret for fastsettingen på dette området. Det blir ennå mye slingringsmonn for lokalpolitikerne å bestemme over.
 
Behandling/rehabilitering
Derfor vil Venstre:
• Etablere flere behandlingsplasser og bedre ettervernstilbud for rusavhengige.
• Tilby poliklinisk behandling eller langtidsplass innen 24 timer etter akuttavrusning.
Kommentar:  Begge disse punktene er gode programpunkter, men det er langt fram før dette behovet er dekket.
 
• Legge til rette for lavterskeltilbud for ungdom med rusavhengighet eller rusproblemer kombinert med psykiske og sosiale vansker..
Kommentar:  Det er uklart hva slags lavterskeltilbud partiet ønsker. Men ungdom – med eller uten psykiske og sosial vansker har i utgangspunktet et langt liv foran seg, og trenger aktiv behandling med sikte på tilbakeføring til deltakelse i samfunnet. Det er mulig partiet og jeg er enige, men det dunkelt sagte er kanskje det dunkelt tenkte? ”Lavterskeltilbud”, slik vi kjenner dem, er gjerne forbeholdt langtkomne rusgiftavhengige med noen år på baken. Ungdom vil oftest ikke være i behov av den slags tilbud.
 
• Etablere flere akuttavrusningsplasser
Kommentar: .Det trenges virkelig flere plasser for akutt avgiftning, spesielt i de største byene. Men dersom Venstres programpunkt om behandlingsgaranti innen 24 timer slår til, kan kanskje antallet gjengangere reduseres, slik at behovet for avgiftning også vil bli noe mindre.
 
• At flere rusavhengige blir dømt til behandling i stedet for fengsel når de begår kriminelle handlinger.
Kommentar: Dette er jeg sterkt enig i. Men et hovedproblem er at mange rusgiftavhengige får korte dommer, slik at de ikke kommer ordentlig i gang med behandlingen før dommen er over. Det vil derfor være riktig også å etablere behandlingstilbud innenfor fengslene, noe som er på gang, med eventuell frivillig overføring til behandlingstiltak utenfor fengslet etter soning. Et problem her, er at ventetidene for behandling i spesialisthelsetjenesten også er lang, og vanskeliggjør en smidig overføring. Men Venstre vil jo øke antallet behandlingsplasser, så da kan kanskje det ordne seg?
 
• At rusavhengige får tilstrekkelig bolig- og rehabiliteringstilbud utenfor rusmiljøer.
Kommentar: Lettere sagt enn gjort. Men boliger i små enheter, med oppfølging fra kommunen, kan være en løsning. Dette gjelder naturligvis personer som fortsatt har et avhengighetsproblem, men også personer som har gjennomgått behandling og er stoff- og alkholfrie. Avhengigheten er som regel bare ett av problemene, og forutsetningen for en bedre funksjon i forhold til samfunnet, er at man har et sted å bo.
 
• At det åpnes for å bruke flere legemidler enn metadon og Subutex i behandlingen.
Kommentar: Politiske partier burde kanskje i større grad begrense seg til å trekke opp de store linjene på helseområdet, og ikke i for stor grad gå inn i detaljer. Det brukes i dag en rekke medikamenter i behandling av rusgiftavhengige, og i LAR foreløpig 3, nemlig metadon, Subutex og Suboxone. Det er eksperimenter i gang med flere andre. Venstre er i beste fall uklare når det gjelder dette programpunktet. Mistanken er imidlertid tilstede, om at dette henger sammen med følgende programpunkt:
 
• At fastleger kan gi substitusjonsbehandling for sine pasienter uten å måtte søke via AV.
Kommentar: Venstre har en god stund vært forkjempere for at leger selv skal avgjøre om de vil gi substitusjonsbehandling til sine pasienter. Noen leger er kompetente til dette, men de fleste ikke. Og hva har legene å stille opp med, dersom de ikke skal samarbeide med sosialtjenesten om bolig, oppfølging, med NAV om attføring/arbeidsmuligheter osv.
Etter de nye LAR-retningslinjene, som snart kommer, vil alle leger kunne henvise til avhengighetsbehandling i spesialisthelsetjenesten, hvor også substitusjonsbehandling er en av flere metoder. Det vil i alle tilfelle være fastlegene som tar hånd om den medisinske behandlingen av pasienten i kommunen, inkl. LAR-medisinering, men dette etter godkjenning av og i samarbeid med spesialisthelsetjenesten.
 
• At aldersgrensen for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) fjernes, men kriterier for inntak og utskrivning skal vurderes individuelt.
Kommentar: I praksis er det dette som ligger inne i det nye forslaget til retningslinjer for LAR. Selv om aldersgrensen opp til nå har vært 25 år, har denne kun vært veiledende. I praksis har alle pasienter som er blitt søkt inn til LAR blitt vurdert individuelt.
 
• Innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne som ikke har hatt nytte av annen medikamentell behandling.
Kommentar: Venstre har vært det partiet som iherdigst og lengst har fremmet dette standpunktet. I praksis viser det seg at det ikke er de dårligste brukerne som blitt tatt inn i heroinprogrammene i land som har begynt med heroinutdeling, fordi disse ikke er i stand til å tilpasse seg det strenge regime som slik utdeling er nødt til å foregå innenfor. Heroin er et korttidsvirkende preparat, og vil i større grad enn LAR-preparater som metadon og subutex gjøre brukeren avhengig av behandlingsapparatet, ved at oppmøte 2-3 ganger daglig vil være nødvendig. Lansering av et heroinprogram vil forsinke den nødvendige oppbyggingen rundt det LAR-programmet vi allerede har, og bør derfor ikke iverksettes.
 
• Sørge for at kommuner som ønsker å ha sprøyterom, fortsatt skal få mulighet til det.
Kommentar: Venstre har bidratt til at Oslo fortsatt har et sprøyterom, etter at byrådet foreslo å legge det ned i fjor. Det samme forslaget ligger på bordet under budsjettbehandlingen i Oslo kommune nå, og Venstre vil sikkert gjøre hva de kan for å unngå stengning. Rent faktisk har sprøyterommet i Oslo ført til at ca. 1500 registrerte brukere kan ha en dose heroin på seg, uten at politiet kan gripe inn. Svært få av disse bruker noen gang sprøyterommet. Men legalisering av heroin bekymrer kanskje ikke partiet.
Rent faktisk ble sprøyteromsloven vedtatt gjort permanent i Stortinget i sommer, så i praksis har alle kommuner nå fått den frihet i dette spørsmålet som Venstre vil. Tiltaket er imidlertid så dyrt og effekten så tvilsom, at det er lite trolig at andre kommuner vil opprette sprøyterom, dersom Oslo nå legger ned sitt.
 
• Gi Helsetilsynet adgang til å ilegge kommuner dagbøter eller stenge kommunale rustjenester ved påpekte mangler.
Kommentar: Helsetilsynet har så vidt jeg vet en slik hjemmel i dag. Men er det hensiktsmessig å stenge kommunale tjenester hvis de er mangelfulle? Det betyr jo at brukerne går fra et dårlig tilbud til ikke noe tilbud i det hele tatt. Det ville vel vært bedre å pålegge kommunene å utbedre tilbudet, eventuelt med tidsfrister og trussel om dagbøter?
 
Under avsnitt 3.5 ”Voksenopplæring og livslang læring”
vil Venstre:
• Gjennomgå opplæringstilbudet for dem som faller utenfor det ordinære arbeidslivet, herunder rusavhengige og asylsøkere, samt voksne som allerede er i arbeid.
Kommetar:  Dette er vel og bra, og bygger vel på den antakelsen at tilbudet ikke er bra nok. Da er det ikke nok å gjennomgå, da må det også gjøres noe.
Når det er sagt, så er det bl.a. spesiell grunn til å peke på det tradisjonelle skoletilbudet ved bo- og arbeidskollektivene og enkelte andre institusjoner, som tidligere, før Rusreformen, ble drevet som en del av behandlingstilbudet ved disse institusjonene. Dette er vanskeliggjort etter at spesialisthelsetjenesten tok over, fordi de regionale helseforetakene mener at undervisning ikke er spesialisthelsetjenestens oppgave. Dette synet bygger imidlertid på en manglende forståelse for avhengighetsproblematikkens sammensatte natur, og at hele mennesket bør få behandling, inklusive de negative effektene av tapt skolegang. Dersom Venstre vil ta opp denne saken, vil de få min fulle støtte.
 
Under avsnittet 8.5 ”Psykisk helse”
vil Venstre:
• At pasienter med kombinerte rus- og psykiske problemer får samtidig behandling for både sin ruslidelse og sin psykiske lidelse. Kapasiteten må økes slik at pasientene kan komme i gang med avrusning mens de fortsatt er motivert.
Kommentar: Setning nr. 1. Prinsippet om samtidig behandling for både avhengighetslidelse og psykisk lidelse er godt. I praksis vil man ofte diagnostisere en av delene først, og så vil man etter hvert også avdekke den andre lidelsen. For eksempel kan en person som kommer inn med en åpenbar avhengighetsdiagnose, når vedkommende blir avgiftet, også etter hvert vise at han/hun har en psykisk lidelse. Eller en psykiatripasient viser etter en stund at han/hun også har et avhengighetsproblem. I begge tilfeller bør prinsippet være at pasienten blir behandlet der han/hun er, men at man henter inn forsterkninger og kompetanse nok til å behandle den lidelsen pasienten ikke er innlagt for. For eksempel at man ved en behandlingsinstitusjon for avhengighetslidelser henter inn kompetanse fra psykiatrien, for å kunne gi behandling også på dette området, dersom en pasient har behov for det.
Setning nr. 2. Kapasiteten på avgiftning kan veksle rundt i landet. Men hovedproblemet er ikke å komme i gang med avrusning, men å komme videre i behandling mens motivasjonen ennå er der, slik Venstre har pekt på gjennom sitt forslag om behandlingsgaranti.
 
Under avsnitt 8.7 ”Tannhelse”
vil Venstre:
• Utvide dagens tannhelseordning med offentlig fullfinansiering til utsatte grupper slik at blant annet rusavhengige og kronikere får gratis behandling.
Kommentar: Støttes.
 
Under avsnittet 10.7 ”Barnevern” skriver Venstre:
”Ungdom som har vært under barnevernets omsorg trenger også trygge voksenpersoner etter fylte 18 år. Dette er viktig, siden vi vet at barnevernsbarn er særlig utsatt for å møte problemer i voksenlivet på områder som utdanning, arbeid, bolig og inntekt. I tillegg er det risiko for rusmisbruk, kriminalitet og psykiske problemer.Venstre mener vi må gi et bedre tilbud til denne gruppen og det krever en styrking av ettervernet.”
Kommentar: Støttes, men dette ble veldig generelt.
 
 
Under avsnittet 12.2 ”Straff”
vil Venstre:
• Styrke og videreutvikle muligheten til å motta behandling i institusjon for rusmisbruk og sykdom under soning.
• Utvide dagens prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll slik at rusmiddelmisbrukere kan dømmes til betinget fengsel med vilkår om å gjennomgå et individuelt tilpasset rehabiliteringsopplegg.
Kommentar: Støttes.
 
Under avsnittet 13.4.2 ”Et sterkere lokaldemokrati”
vil Venstre:
• Gjennomføre en kommunereform der flere oppgaver blir desentralisert fra staten ned til nye, sterkere kommuner. Blant oppgaver som kan desentraliseres gitt ny kommunestruktur er lokalsykehus, rehabilitering, barnevern, folkehelse/forebygging, rusomsorg, psykisk helse, kultur, kriminalomsorg, sikkerhet og beredskap og miljø.
Kommentar: I Danmark er avhengighetsbehandlingen lagt ut på kommunene. Det fungerer ikke der, heller. Det er vanskelig å se for seg hva slags kommuner Venstre snakker om, men de må i så fall bli langt større, for å kunne mestre disse oppgavene.
Rusgiftpasienter er også like ulike som alle andre mennesker, og trenger et svært differensiert tilbud, dersom flest mulig skal få et tilbud tilpasset sin situasjon. Etter min vurdering bør derfor behovet for avhengighetsbehandling vurderes regionalt, for å få stor nok variasjon i tilbudet.
 
Oppsummering:
 
Venstre er mer opptatt av behandling enn forebygging. Faktisk finner vi svært lite om forebygging, og om primærforebygging er det ingen ting. Mange av behandlingstiltakene er foreslått uten sideblikk på den narkotikapolitiske effekten, for eksempel punktene om sprøyterom og heroinutdeling. Men partiet har enkelte gode underforslag, som for eksempel å gi behandlingsgaranti til pasienter i avgiftning. Bortsett fra punktet om at avgiftene fortsatt skal være høye, er alkoholpolitikken liberal.. Venstre var jo, ved siden av Kr. F. avholdspartiet, framfor noen andre, og dette programmet gjenspeiler ikke det.
Det har hele tiden vært en kamp innad i Venstre mellom Vestlandsvenstre og Dagbladvenstre. Oslo Venstre står for den siste linjen, og det later til at de har fått fullt herredømme over partiet. Men fortsetter det slik, vil rusgiftpolitikken være ett av områdene som fører til at Venstre fortsatt taper velgere. Ved neste valg vil Venstre kanskje bare være et rent Oslo-parti.
 
Neste gang: Kristelig Folkeparti.

 

Regjeringsplattformen og rusgiftpolitikken

Regjeringen har i dag lagt fram sin politiske plattform, eller Soria Moria II som den også blir kalt (http://bit.ly/2FBfmH ) Jeg har tillatt meg å gjennomgå plattformen med særlig vekt på håndteringen av rusgiftspørsmålene.

Under kapittelet ”Sosial rettferdighet” skriver regjeringen: 

"Regjeringen vil fortsatt vektlegge et bredt forebyggende perspektiv, gjennom å bidra til å endre forhold som skaper og opprettholder fattigdom i oppvekstmiljø, utdanningssystem, innenfor arbeidsmarked og arbeidsliv, og innenfor velferdsordningene. Vi skal ha en særlig innsats rettet mot de som er avhengige av rusmidler og deres pårørende.”
 
Kommentar: Regjeringen lover her ”en særlig innsats” innrettet mot rusgiftofrene og deres pårørende. Ut fra dette må vi ha rett til å vente at rusgiftfeltet, både i kommunene og i spesialisthelsetjensten blir tilgodesett med økt innsats som kan bygge bru over det store gapet som i dag er mellom tjenestetilbud og behov for denne gruppen. Ventetider og manglende sammenheng i tjenestene er stikkord. Men verken her eller andre steder i dokumentet står det noe om øremerkede midler til rusgiftfeltet. Imidlertid står det under et annet underavsnitt, ”Levende lokalsamfunn” :
 
”Kommunesektoren skal i all hovedsak være rammefinansiert. Øremerkede tilskudd skal som hovedregel være forbeholdt viktige nasjonale prioriteringsområder i en oppstartsfase, eller finansiering av oppgaver som få kommuner har ansvar for.”
 
Kommentar: Det er usikkert om rusgiftfeltet er ett av de områdene som kan kalles ”viktige nasjonale prioriteringsområder”, men sett fra en rusgiftpolitisk synsvinkel vil det være viktig at både kommuner og helseforetak får øremerkede midler til oppbygging av avhengighetsbehandling og oppfølging av rusgiftklienter i kommunene, slik de også fikk under opptrappingsplanen for psykisk helse.
 
Under underavsnittet ”Sosial boligpolitikk” er det innført et kulepunkt som følger:
· at de som kommer ut av rus og psykiatri institusjoner eller fengsel skal tilbys et egnet varig boligtilbud
 
Kommentar: Dette er et veldig viktig løfte som rusgiftfeltet må konfrontere regjeringspartiene med ved alle anledninger. Med ”varig botilbud” bør det følge at tilbudet ikke skal innebære hospits, og at de mange som trenger det, også skal få oppfølging i sine boliger.
 
Under kapittelet Mer trygghet – mindre kriminalitet beskriver også Regjeringen sin kriminalpolitikk. Jeg merker meg følgende:
 
”Regjeringen vil rette fokus mot bedre innhold i soningen, slik at vi kan øke tryggheten hos folk og gi flere straffedømte en ny mulighet i livet. Tiltak for bolig, arbeid, utdanning, rusmestring og nettverk kan redusere tilbakefall og gjengangerkriminalitet. Det skal gjennomføres en evaluering av effektive tiltak for redusert tilbakefall.”
 
Kommentar: Her tar man hensyn begge veier, både for å øke tryggheten hos allmenheten, som skal beskyttes mot kriminalitet, men samtidig også ønsker å legge forholdene til rette for en ny start for straffedømte. Mange av tiltakene i kriminalomsorgen i dag har tilbakefallsforebygging som mål, de fleste av dem som del av oppfølging etter løslatelse. Men de nye ”rusmestringsenhetene” virker lovende. Jeg har tidligere tatt til orde for at førstegangsdømte med rusgiftproblemer ikke bør settes i fengsel, men dømmes til behandling, og denne behandlingen bør skje i institusjon. Her er man ikke kommet lenger enn til et forsøksprosjekt i Oslo og Bergen med ”Narkotikaprogram med domstolskontroll”. Dette programmet mangler nå midler for videreføring.

Å dømme personer til behandling innebærer også to andre problemer: Skal straffedømte gå foran andre pasienter i en allerede lang behandlingskø hos spesialisthelsetjenesten?
De fleste førstegansstraffedømte (og mange andre) har ikke begått lovbrudd som kvalifiserer for mer enn tre måneders fengsel. Tre måneder er kort tid i en behandlingsinstitusjon. Dette ligger det ingen løsning på i regjeringsprogrammet. Et kulepunkt peker imidlertid ut noe av retningen:
 
· ha flere rusmestringsenheter i fengslene, rusbehandling ved løslatelse og mer
soning i institusjon (§12)
 
Kommentar: Her tror jeg regjeringen er inne på noe, men det savnes en konkretisering av hvordan dette skal gå til.
 
Hovedbeskrivelsen av innsatsen på rusgiftfeltet kommer under kapittelet ”Helse og omsorg”, i underavsnittet
”Innsats mot rusavhengighet”.
Her heter det:
”Rusmisbruk er et alvorlig samfunnsproblem. Skader av rusbruk og avhengighet berører mange. Alt for mange med rusproblemer opplever å ikke komme inn til behandling når de er motivert, at de må vente for lenge på behandlingsplass etter avrusning og at ettervernet er for dårlig. Regjeringen vil bruke de neste årene til å systematisk bygge opp kapasitet og kompetanse innen forebygging, holdningsarbeid, behandling, rehabilitering og ettervern. Tjenestene skal ha god kvalitet, og være preget av godt samarbeid mellom nivåer og mellom offentlige og private instanser.”
 
Kommentar: Dette er en beskrivelse av dagens situasjon på rusgiftfeltet. Den er ikke altfor bra, selv om det også gjøres mye godt arbeid. Det virker som om Regjeringen vil bygge opp kapasitet og kompetanse på alle områder innen feltet, selv om assosiasjonene går i retning av behandling/omsorg. Det legges vekt på kvalitet, selv om det kan være uklart hva dette er. Forebygging og holdningsarbeid nevnes også, men lite konkret.
 
Kulepunktene blir derfor interessante:
Regjeringen vil:
· evaluere og gjennomgå erfaringene fra Opptrappingsplanen for rusfeltet 2006-2009. Vi vil følge opp enigheten i Stortinget om å styrke innsatsen ytterligere i årene fremover
 
Kommentar: Dette ser fint ut på papiret, men tatt i betraktning at opptrappingsplanen knapt er kommet i gang, og først i inneværende år fikk en økt bevilgning som monnet litt (300 millioner), er behovet nå først og fremst å gjennomføre de tiltakene som står der, med tilstrekkelige midler. Formuleringen skaper mistanke om at rusgiftfeltet fortsatt skal avspises med småsmuler.
 
· at rusavhengige skal få innfridd sine pasientrettigheter og sikres rett til behandling på riktig nivå og til rett tid ut fra en individuell vurdering
 
Kommentar: Dette er krav som allerede er nedfelt i Pasientrettighetsloven. Dersom disse rettighetene skal bli innfridd på samme måte som hittil, vil rusgiftavhengige fortsatt måtte vente lenge på behandlingsplass.
 
· vurdere etablering av rusakutt i de større byene
 
Kommentar: Dette er et riktig forslag, som allerede er vedtatt for Oslo, og også er under diskusjon i Bergen. Man trenger både rusgift-legevaktfunksjoner og medisinske observasjons-/utredningsfunksjoner etter alvorlige forgiftninger og overdoser og somatiske skader som er forårsaket av rusgiftbruken. Men også her må det øremerkede midler til dersom dimensjoneringen og framdriften skal bli riktig.
 
· overvåke situasjonen med overdose- og rusrelaterte dødsfall og skaffe mer kunnskap om årsak til slike dødsfall med sikte på å forbedre overlevelsesprognosen for rusavhengige
 
Kommentar: Jeg er enig i at hvert overdosedødsfall og rusgiftrelatert dødsfall er ett for mye. Samtidig vet vi mye. Vi vet for eksempel at det er dobbelt så mange alkoholrelaterte- som narkotikarelaterte dødsfall. Vi vet at rikelig tilgang på så vel heroin som alkohol skaper dødsfall. Vi vet at utskrivning fra institusjon eller fengsel uten oppfølging øker overdosefaren. Vi vet at stoffavhengige i behandlingskø er ekstremt utsatt. Forslaget om å ”overvåke situasjonen” må ikke bli en vilepute for ikke å foreta seg noe på de områdene vi allerede vet noe om.
 
· at personer med både rusavhengighet og psykiske problemer får et bedre og mer samordnet tilbud
 
Kommentar: Ingen uenighet om at både rusgiftavhengige og personer med psykiske lidelser bør få et bedre og mer samordnet tilbud. Det var også en av hensiktene bak Rusreformen. Men fortsatt er det svært mye som mangler på at avhengighetsbehandling og psykiatri trekker sammen og utnytter hverandres kompetanse, når de har pasienter med sammensatte problemer. Jeg savner mer konkrete forslag fra Regjeringen på hvordan disse miljøene skal trekke bedre sammen enn i dag.
 
· gi bedre oppfølging til pårørende til rusavhengige, herunder støtte til pårørende sentre
 
Kommentar: Dette har vært et forsømt felt, både når det gjelder ektefeller/partnere, søsken og barn av rusgiftavhengige. Disse må også bli sett og få hjelp – i noen tilfeller hjelp til endring – ettersom hele familien blir preget av et rusgiftproblem – og i mange tilfeller går problemet også i arv over generasjonene. Men man konkretiserer ikke her hvem som skal drive disse sentrene – skal det være spesialisthelsetjenesten, kommunene eller kriminalomsorgen, eller alle. I alle fall sier Regjeringen at den vil yte støtte. Det er å håpe at dette blir konkretisert gjennom både planer og bevilgninger.
 
Svakheter og mangler
 
Rusgiftfeltet er ikke noe hovedfelt for regjeringen. Det kommer til uttrykk blant annet ved at det ikke angis noe mål for rusgiftpolitikken. Rusgiftavhengighetens akutte karakter erkjennes ikke. En målsetting som for eksempel å avskaffe ventetidene for avhengighetsbehandling, garanti for behandlingsplass i spesialisthelsetjenesten umiddelbart etter avgiftning, full dekning av behovet for medikamentfri behandling i løpet av fireårsperioden, avskaffing av ventetidene for LAR, og garanti for rehabiliteringsfunksjonen i LAR, kunne ha vært slike målsettinger. LAR er ikke nevnt, og følgelig heller ikke den store uenigheten som foreligger rundt spørsmålet om heroinforskrivning til opiatavhengige. Konflikten offentlige/private tiltak er ikke nevnt. Ett av målene burde vært å utnytte all den tilgjengelige kapasitet og kompetanse som holder kvalitetsmessig mål for å redusere køene raskest mulig, ved at helseforetakene fikk midler til å inngå avtale med alle de private behandlingstiltakene som holder spesialisthelsetjenestestandard.
Når det gjelder alkohol, vår mest utbredte rusgift og vårt største rusgiftproblem, så nevnes ikke dette med et ord i den politiske plattformen. Målsettinger som å redusere totalforbruket, av alkohol, heve debutalderen for alkoholbruk eller holde avgiftene på alkohol høye, glimrer med sitt fravær. Med tanke på forebygging, ville dette være noe av det viktigste.
 
Det virker som Regjeringen har vilje til å gjøre noe, men formuleringene i regjeringsplattformen er for uforpliktene og vage til at man kan vite hva som kommer.
 
Jeg viser til de tre tidligere bloggene, som gjennomgår hvert enkelt av regjeringspartiens rusgiftpolitikk, og som sammen kunne danne et godt utgangspunkt for en plattform.
 
(Neste blogg vil bli om Venstres rusgiftpolitikk.)

 

Linker

Du kan følge meg på Twitter her:
www.twitter.com/kreinas

Du finner Forbundet Mot Rusgifts nettsted her:
www.fmr.no

Tidsskriftet Mot Rusgift finner du i fulltekst her:
www.fmr.no/mr

Du kan kontakte meg på e-post:
kreinas@online.no

Siste innlegg

kreinas @ Twitter